Vijeće ministara usvojilo Platformu za mir

Vijeće ministara BiH usvojilo je Platformu za mir i na taj način snažno podržalo provođenje aktivnosti koje su usmjerene na jačanje mira u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će Informaciju o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj strateški dokument u formi deklaracije šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.

Projekt se provodi u 60 općina u cijeloj BiH i okuplja sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH – organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt američke humanitarne organizacije Catholic Relief Service (CRS) započet 2013. godine, a koji najvećim dijelom finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Provodi se u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Cilj projekta je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a kako bi bili spremni da zagovaraju društvene promjene.

Utvrđeni kriteriji za dodjelu grantova za kulturu, sport ….
Doneseno je pet odluka o kriterijima za dodjelu sredstava u oblastima kulture, inovatorstva, sporta, pripreme projekata za fondove EU i jačanje regionalne saradnje. Sredstva grantova bit će dodjeljivana putem javnog konkursa objavljenog u tri dnevna lista i na web stranici Ministarstva civilnih poslova.

Za sufinansiranje projekata u oblasti „Međunarodna kulturna saradnja“ za 2017. godinu planirano je 440.000,00 KM, od čega je 390.000,00 KM grant za subjekte kulture s projektima promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Istovremeno je 50.000,00 KM osigurano za rad Koordinacionog deska BiH za Program EU „Kreativna Evropa“.

Odlukom o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2017. godinu, planirana su sredstva u iznosu 3.097.000,00 KM. Sredstva će biti dodjeljivana za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u skladu s kriterijima definiranim ovom odlukom.

Sredstva u iznosu 117.000,00 KM u budžetu Ministarstva civilnih poslova bit će dodjeljivana za sufinansiranje projekata iz oblasti tehničke kulture i inovatorstva i u skladu s kriterijima definiranim Odlukom za sufinansiranje projekata u oblasti „Podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu“ za 2017. godinu.

Odlukom o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2017. godinu planirano je 1.352,000,00 KM. Pravo na ova sredstva imaju Olimpijski komitet, Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi te sportski savezi osoba s invaliditetom na državnom i entitetskom nivou, sportski klubovi, sportski savezi na nižim nivoima vlasti, škole sporta, sportske akademije, organizatori sportskih manifestacija i drugi subjekti sporta u BiH. Iz ovih sredstava za dodjelu Državne nagrade za sport BiH za 2017. godinu planirano je 15.000,00 KM.

Imenovati Komisiju za mlade
Vijeće ministara BiH pozvalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske da Ministarstvu civilnih poslova, u što kraćem roku, dostavi prijedlog člana Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini.

Komisija za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini čine četiri predstavnika vlasti u BiH i tri predstavnika krovnih omladinskih organizacija iz BiH.

Članovi ove komisije su predstavnici Ministarstva civilnih poslova, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko Distrikta BiH, Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, Omladinskog savjeta Republike Srpske i omladinskog nevladinog sektora s područja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*