Sarajevo: Skup posvećen dvogodišnjici stupanja na snagu SSP-a

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u organizuje konferenciju posvećenu dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU).

Konferencija ćese održati u u PSBiH, a podijeljena je u četiri sesije. Biće to prilika da najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i EU razmijene stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom spoljno – političkom cilju BiH, ostvarenom napretku BiH nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OSCE-a u BiH i Delegacije EU u BiH, otvorit će predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, nakon kojeg će se učesnicima konferencije obratiti predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunar Vigemark (Lars Gunnar Wigemark) i šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Džonatan Mur (Jonathan Moore).

U radu konferencije učestvovat će i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić.

Učesnicima skupa obratit će se i predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić.

U okviru posljednje sesije, o evropskim perspektivama BiH govorit će predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda, te specijalni savjetnik komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger.

Konferencija, s početkom u 10.00 sati, bit će otvorena za javnost, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*