Plamen mira u Tuzli

Oko 15 maratonaca koji su  krenuli iz Loznice na 70 kilometara dugu trku mira u okviru mirovnog maratona „Plamen mira“, u Tuzlu stigli su jučer popodne na odredište.

Širenjem poruke ljubavi, mira i suživota, grad Tuzla je s ponosom pristao na učešće u projektu “Flame of peace”, te tim povodom dao svoj doprinos u jačanju ove mirovne ideje.

– Prije dvije decenije Tuzla je u teškim uvjetima potvrdila historijsko pravilo suživota i tolerancije. S obzirom na to da već 22 godine traje saradnja između Ahena i Tuzle danas se osjećamo prirodnim domaćinom Ahenskoj mreži koja je pokrenula ovu izuzetnu mirovnu manifestaciju kojom vežemo istok i zapad, njihove kulture i tradicije. Ovim uspostavljamo most između Balkana i zapadne Evrope kako bismo svjedočili da je snaga Evrope i snaga civilizacije u njenim različitostima, da je naša BiH, baš kako poručuje Ahenska mreža, Evropa u malom. Naša Tuzla je odavno Evropa u malom, možda više nego ijedan bh. grad – rekao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla.

Halida Hasanagić, predsjednica Pozorišta mladih Tuzla, zahvalila je mladim ljudima koji su svojim ličnim učešćem podržali ovu mirovnu ideju.

-Sretni smo što je Pozorište mladih već sedam  godina učesnik projekta ‘Bina mira’ i sretni što je ‘Bina mira’ donijela u Tuzlu ‘Plamen mira’. Sretni smo što pozorište mladih svojim porukama svojim predstava stalno šalje poruke mira u svijet. Ne možemo biti sretni sve dok znamo da jedno dijete trpi u ratnim područjima. Zato uime toga želimo da ovaj plamen mira dođe u sve udaljene dijelove svijeta gdje još uvijek traje rat, kazala je Hasanagić.

Jedan od organizatora mirovnog maratona je i 73-godišnji Heinz Jussen kojem se, noseći plamen mira u ruci kada je dolazio u Tuzlu, ispunio veliki san. Naime, njegov prvi dolazak u ovaj grad bio je u zimu 1992. godine kada je dovezao humanitarnu pomoć i u kojem je doživio sve ono što se tada u Tuzli i BiH dešavalo.

– Deset godina kasnije napisao sam knjigu ‘Suada’ koja priča o svjetlu i vatri. Glavni lik u knjizi govori stihove: Tuzla moja lijepa, krvlju okupana… Danas kažem: Tuzlo moja lijepa, gledaš u svijetlu budućnost – rekao je Jussen.

Za gosti-sportiste pripremljena je i predstava „Romeo i Julija“ u izdvedbi Pozorista mladih, dok će u Tuzli boraviti dva dana.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*