13.godišnji dječak iz SAD-a pripremio pakete vršnjacima u BiH

Pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme poplava i poslije njih stizala je sa svih strana, iz zemlje, regije i svijeta. Međutim, veliki dio te pomoći bile su bazične stvari, ali neki od donatora potrudili su se da pomoć izmami i osmijeh na licu unesrećenih.

Kreativnost je svakako na strani mladih pa je tako Benjamin Burlović dječak od 13 godina, rodom iz Bosne i Hercegovine, sa adresom u Pittsburgu, Pennsylvania, Sjedinjene Američke Države, svojim zemljacima, vršnjacima, u bh. gradovima koji su pogođeni nevremenom odlučio pokloniti sportsku opremu.

Burlović u razgovoru za Agenciju Fena kaže da je njegova ideja bila na raspust u BiH ponijeti svoju sportsku opremu koju je prerastao, ali da je uz pomoć svojih prijatelja skupio 200 kilograma nove sportske opreme.

Ideju je nazvao ”Soccer United”, a u okviru nje prikupio je 60 novih lopti, 300 novih šorceva, 260 majica, jakne, pantalone, kopačke i drugu sportsku opremu.

Prije nekoliko dana posjetio je SOS Dječije selo u Sarajevu i jedan fudbalski klub u sarajevskom naselju Vogošća kojima je uručio donaciju od oko 50-ak sportskih kompleta, toliko je kaže mogao ponijeti kada je krenuo za BiH, a ostatak će poslati naredni mjesec kada riješi probleme vezane za transport.

Zajedno s roditeljima radi na organizaciji dostave 90 posto robe.

Njegovi roditelji kažu da su shipping troškovi neočekivano visoki kao i carina na bh. granici.

– Sva pomoć u ovim naporima je dobro došla, što se prije nađe način da roba stigne do bh. mladih fudbalera više će osmjeha biti na mladim licima kako u BiH tako i u SAD-u – kazala je Amela Burlović, Benjaminova majka.

Benjaminova želja je da obraduje mlade zmajeve, buduće zvijezde, veliki je fan nogometne reprezentacije BiH i prati sve igrače i njihove karijere.

Fudbal mu je, kako kaže, najveća inspiracija i motivacija.

– Ne volim uređivati dvorište, ali kada znam da ću poslije ići vježbati slobodan udarac ili korner, nije mi mrsko, znam da i u BiH ima mojih vršnjaka koji imaju ista osjećanja za ”loptom” – istakao je Benjamin.

Dodao je i da je s velikim paketom, kada riješi pitanje transporta, mogao poslati svu opremu, ali je ponio jedan dio sa sobom jer je želio vidjeti osmjehe vršnjaka, zemljaka, kada dobiju novu loptu, kopačke, dres…

– Sreća vršnjaka, pogotovo onih čija je mjesta zadesila poplava, a koji će naredni mjesec dobiti opremu mi je i više nego dovoljno zauzvrat. Možda nekada budemo i igrali skupa – rekao je Burlović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*