Obilježena godišnjica zločina nad logorašima u jami Hrastova glavica

U organizaciji Saveza logoraša u BiH i Udruženja logoraša Sanski most, danas je obilježena godišnjica od zločina nad 124 logoraša iz logora Omarska i Keraterm koji su 1992. godine dovezeni pred jamu Hrastova glavica u Sanskom Mostu i ubijeni.

-Logoraši su bili vezani po trojica, dovedeni iznad jame i pucano im je u glavu. Ubijani su i bacani u jamu. Posmrtni ostaci su ekshumirani nakon prestanka agresije na BiH – podsjetio je u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković.

Ističe da su se u jami Hrastova glavica prilikom ekshumacije nalazili i posmrtni ostaci dvojice Bošnjaka koji su ubijeni 1943. godine i posmrtni ostaci 124 žrtave ubijene 1992. godine.

Danas su prilikom obilježavanja godišnjice zločina nad logorašima Hrastove glavice bili izuzetno loši vremenski uslovi, uz jaku kišu i vjetar.

-Obilježavanju godišnjice zločina nad logorašima u jami Hrastova glavica prisutstovalo je oko 500 bivših logoraša, porodica ubijenih logoraša, djece, omladine, koji su došli da se na ovaj način sa Savezom logoraša BiH prisjete svih ubijenih logoraša kako Hrastove glavice, tako i ostalih logora u BiH, i svakako da se na ovaj način prenese poruka “Da se ne zaboravi i da se ne ponovi” – podvukao je Mešković.

Naglašava da su prošle 22 godine od zločina nad logorašima Hrastove glavice, a obilježavanje je počelo 1997. godine.

Današnjem obilježavanju 22. godišnjice od zločina nad logorašima u jami Hrastova glavica prisustvovao i Jasmin Odobašić, šef tima za ekshumaciju na ovom lokalitetu, koji je prisutnima govorio o iskustvima i načinu na kojim su pronađeni posmrtni ostaci u ovoj jami koja je duboka više od 20 metara.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*