PDPSBiH razmatra Informaciju o stanju pravosuđa u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi na tematskoj sjednici trebalo da razmatra Informaciju o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Informaciju je pripremilo Ministarstvo pravde BiH, a početkom maja je razmotrilo i usvojilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara je zaključilo da, „iako dosadašnji rezultati pokazuju pozitivne pomake, Vijeće ministara ipak smatra da nije postignuta zadovoljavajuća razina borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije i poziva sva nadležna tijela da ulože dodatne napore i svako iz svoje nadležnosti poduzme sve mjere u cilju suzbijanja svih oblika korupcije i organiziranog kriminala“.

Ustavnopravna Komisija Predstavničkog doma također je razmatrala tu informaciju, ali je “nije primila k znanju”.

Po završetku tematske sjednice predviđeno je održavanje još jedne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Predloženim zakonskim rješenjem se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, kao i Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, koji je predložila Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađu i izvještaji o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2016. i o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2016., kao i Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*