U Tuzlanskom kantonu veoma kritično stanje

Nevrijeme popraćeno jakim pljuskovima pogodilo je Tuzlanski kanton u vremenu od 16,15 sati i do momenta slanja ovog izvještaja kiša pada istim intenzitetom tako da možemo očekivati u noći usložnjavanje situacije na području TK-a, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

 U općini Lukavac nevrijeme praćeno jakim pljuskovima pogodilo je općinu Lukavac. Najteža situacija je u Orahovici, Turiji, Prokosovićima i Gradu Lukavcu gdje ima nekoliko poplavljenih stambenih objekata a u gradu Lukavcu vatrogasci ispumpavaju vodu iz podrumskih prostorija zgrada. U momentu slanja izvještaja kiša intezivno pada tako da će se situacija u toku noći usložnjavati. Ekipe civilne zaštite su na terenu i zajedno sa drugim komunalnim službama bore se kako bi zaštitili ljude i matrijalna dobra.

U Srebreniku situacija je jako kritična i napeta vatrogasci vrše evakuaciju ljudi, u toku je i spašavanje troje djece kod potoka u Delićima. Za sat vremena očekuju stanje gore nego u prošlim poplavama. Poplavljeno je na desetine stambenih objekata, a najteža situacija je u Bjelavama, Lukama, Centru. Za sat vremena očekuju da će kompletna Špionica biti pod vodom

Na području općine Banoivići izlili su se lokalni potoci, najteža situacija je u MZ Pribitkovići u kojoj ima nekoliko poplavljenih stambenih objekata, aktivirana dva klizišta i odneseni mostovi na potocima čime su pojedina domaćinstva odsječena sa komunikacijom. Takođe lokalni potoci su se izlili u Banović Selu, Repniku, Mrljevićima, Brezovače, Mačkovca gdje ima poplavljenih stambenih objekata i urušenih mostova.

U općini Gračanica najteža situacija je u naselju Centar-Orahovica gdje je poplavljeno 50-60 stambenih objekata od lokalnih potoka.

U prekidu je bio i saobraćaj na magistralnom putu M-18 a vozila preusmjeravana preko regionalnog puta Orahovica-Srebrenik. Trenutno policija propušta kolonu vozila i magistralnim putem.

Na području MZ Kladanj od 17:30 minuta zbog obilnih padavina došlo je do izljevanja bujičnih potoka, površinskih voda i plavljenja više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica naročito onih koje se nalaze u padinskim naseljima. Oko sat vremana zbog odrona na regionalnoj cesti Kladanj – Muška voda bio je obustavljen saobraćaj i prekinuta komunikacija prema dvije MZ i to Tuholj i Brateljevići. U ulici Duga mahala kod džamije došlo je do klizanja tla u mezarju. Na magistralnom putu M 18 kod pumpe „ Energopetrol „ došlo je do izljevanja vode i nanošenja velikih nanosa kamena i šljunaka tako da je saobraćaj bio kratko vrijeme u prekidu, a potom je policija regulisala naizmjenično saobraćaj jednom trakom. Pored MZ Kladanj poplavljenih više objekata u MZ Starič u selu Ravne. Komadant OpŠCZ zajedno sa uposlenicima Službe CZ i vatrogasaca, članovima vijeća MZ Kladanj te uposlenicima i mehanizacijim JP „ Komunalac „ izašli su odmah na teren i vršili sanaciju terena koliko su to dozvoljavale mogućnosti. Mehanizacija DOO „ Bald „ Kladanj i „ HiH „ Živinice angažovane su na sanaciji putnih komunikacija.

(Doznajemo.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*