Salko Bukvarević: Od 320 miliona, jedan smo uštedili za zapošljavanje boraca

“Jedan od razloga zbog čega smo se opredijelili da pokrenemo projekt boračkih zadruga jeste onaj problem s kojim se svi susrećemo u Bosni i Hercegovini, a to je nezaposlenost”, rekao je Bukvarević.

Dodatni problem je, prema njegovim riječima, nezaposlenost teško zapošljive kategorije demobilisanih boraca, u prosjeku od 55 godina, koji su već duže na evidencijama biroa za zapošljavanje.

“Zbog toga smo se opredijelili da ovaj projekt stavimo u prioritet i podržimo zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja. Oni su pokrenuli ovaj projekt, mi smo dali punu podršku”, podsjetio je Bukvarević.

Navodi da su došli do mogućnosti da od 320 miliona, koliko je bilo na poziciji ovog ministarstva, jedan milion uštedimo sa drugih pozicija i usmjerimo na zapošljavanje i saamozapošljavanje boraca.

“Ovaj projekt je prošle godine dao dobre rezultate. Očekujemo da će i ove godine tako biti. Ovo je prvi krug potpisivanja ugovora. Također očekujemo da se implementira cijeli iznos od milion KM”, istakao je ministar.

Adem Šačić iz Komisija za predlaganje raspodjele novčanih sredstava transfera za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga kazao je da se potpisivanjem ugovora nastavlja projekt Ministarstva na zapošljavanju boračke kategorije.

“U budžetu za 2017. godinu Vlada FBiH je usvojila transfer od jednog miliona KM. Na javni poziv koji je objavljne u pet prinatnih medija prijavio se 81 aplikant. Izvršen je obilazak 41 aplikanta gdje su se članovi komisije uvjerili na valjnost i opravdanost zahtjeva i program iz oblasti poljoprpvirede, stočarstva, voćarstva, zanatstva i proizvodnje. U prvoj fazi dodijeljeno je 404.000 KM za pet pojedinaca zadrugara i 16 zadruga u rasponu od 3.000 do 49.000 KM. Očekuje se direktno zapošljavanje više desetina boračkih kategorija i mnogo više indirekntog zapošljavanja”, rekao je Šačić.

Nagib Hadžić iz Zadružnog saveza FBiH kazao je da je ovo jedan od prvih projekata koje je na neki način prepoznao zadrugarstvo kao najkvalitetniji oblik organizovanja grupa ljudi.

“S vrlo malo novca ministar sa svojim timom je napravio od 50 do 70 zadruga, a to znači 50-70 novih privrednih subjekata, zapošljavanje ljudi, domaća proizvodnja i novi duh u razvoju BiH kada su u pitanju boračke kategorije. Ovaj projekt treba podržati sa svih strana. U godinu dana su implementirana dva projekta zadruga”, napomenuo je Hadžić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*