Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH je danas u Sarajevu organizovala prvu u nizu konferencija o Upitniku Evropske komisije koja je okupila oko 250 predstavnika institucija BiH koji su imali priliku da čuju najvažnije informacije o predstojećem zadatku u procesu integrisanja - pripremi odgovora na upitnik ( Direkcija za Evropske integracije Vijeca ministara BiH - Anadolu Agency )

Federalni parlament: Usvojene izmjene Krivičnog zakona FBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. Tokom zasjedanja usvojeni su i zaključci o poljoprivredi i drvno-prerađivačkoj industriji, proistekli nakon tematskih sjednica. Poslanici nisu odobrili prijedlog SDP-a kojim se tražila smjena rukovodstva Kliničkog centra univerziteta Sarajevo.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je izmjene Krivičnog zakona FBiH. One su neophodne za ispunjenje obaveze u smislu provođenja FATF Akcionog plana za BiH, koji se tiče sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma.

Izmjenama se, između ostalog, mijenja odredba člana 78. Krivičnog zakona FBiH odnosno vrši usklađivanje s tačkom 2.2. FATF Akcionog plana.

Budući član 78. Krivičnog zakona predviđa da predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelimično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili koji su nastali učinjenjem krivičnog djela budu oduzeti ako su vlasništvo učinitelja. Također, član propisuje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja, izjavio je ranije za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Predloženi zakon potrebno je da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta da bi mogao stupiti na snagu nakon objave u Službenim novinama FBiH.

U višesatnom zasjedanju ovog doma vođene su oštre političke prepirke posebno o pomenutom prijedlogu SDP-a i trenutnom stanju u sarajevskom bolničkom centru.

Preciznije, SDP je predlagao da Predstavnički dom zaduži Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo da odmah razriješi dužnosti direktoricu Izetbegović, a ako to ne učini, da Federalna vlada razriješi Upravni odbor.

Protiv ovakve inicijative bili su poslanici SDA i HDZ-a BiH. Opozicione partije, i dio kluba SBB-a, podržale su prijedlog SDP-a.

Za uvrštavanje te tačke u dnevni red glasalo je 38 poslanika Predstavničkog doma, 34 je bilo protiv i osam uzdržano.

Trebalo je najmanje 50 glasova da bi inicijativa dobila većinsku podršku u Domu koji ima 98 poslanika.

Usvojeni zaključci za poboljšanje stanja u poljoprivredi

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su danas zaključke Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji su donijeti nakon razmatranja stanja u poljoprivredi u Federaciji BiH.

Jednim od zaključaka, Vlada Federacije BiH zadužuje se da u 2017. osigura sredstva iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi kroz izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta.

Također, Vlada se obavezuje da osigura sredstava u federalnom budžetu za poljoprivredu i prehrambenu industriju u skladu sa Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH 2015-2019 godina i Zakonom o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH, kao i da što prije usvoji program ruralnog razvoja Federacije BiH za 2016.-2020. godinu, te u njega uključi Program javnih investicija u Federaciji.

U slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu jagodičastog voća (maline) Federalna vlada, vlade kantona, gradovi i općine obavezuju se da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline).

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da do 30. oktobra prikupi informacije s terena o investicijama u periodu 2012.-2017. u poljoprivrednom sektoru i o tome informira Vladu Federacije BiH.

To ministarstvo, prema zaključku, treba da pokrene izmjenu Srednjoročne srategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH 2015-2019 godina, te po hitnoj proceduri dostavi zakonske propise koji se odnose na: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakon o poljoprivredi i Zakon o veterinarstvu.

Federalno ministarstvo finansija obavezuje se za prioritetnu i redovnu isplatu poticaja klijentima iz sektora poljoprivrede u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta FBiH.

Osim toga, data je podrška prijedlogu zakona o doprinosima, kojim se utvrđuje povlaštena porezna osnovica za zaposlene u poljoprivredi, koju je predložilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Također, Vlada je zadužena da osigura preduvjete za jednostavniji pristup kreditima za poljoprivrednike, a to znači dostupnost kredita s povoljnijom kamatnom stopom do 2,5 posto uz grace razdoblje od dvije godine i rokom otplate do 15 godina za poljoprivredni sektor kod Razvojne banke FBiH i regresiranje kamata na kredite za kapitalna ulaganja u poljoprivredi kod Razvojne banke.

Uz to, kako se navodi u zaključku, potrebno je započeti aktivnosti na formiranju garantnog fonda Federacije BiH kod Razvojne banke FBiH za kredite namijenjene za kapitalna ulaganja u poljoprivrednom sektoru u skladu sa Zakonom o poljoprivredi, te otvoriti revolving kreditnu liniju za isplatu dugovanja i redovnu isplatu poticaja u poljoprivredi.

Istovremeno, Vlada se zadužuje da osigura sredstva za Federalnu direkciju robnih rezervi radi intervencija na tržištu i otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda za potrebe Robnih rezervi u periodu poremećaja na tržištu i tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda koje utvrdi Vlada.

Zbog zaštite poljoprivrednog zemljišta i objekata od poplava i drugih prirodnih nesreća Federalna vlada, odnosno izvršni organi gradova i općina obavezuju se da osiguraju sredstva. U tom pogledu zaključeno je da treba ograničiti proizvodnju određenih poljoprivrednih proizvoda na kontaminiranom zemljištu, zabraniti ispuštanja otpadnih materija, te naplatiti troškove remedijacije kontaminiranog poljoprivrednog zemljišta i troškove nanesene poljoprivrednim proizvođačima.

Federalno ministarstvo pravde zaduženo je da poduzme aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima FBiH kako bi se utvrdilo da se odredbe člana 338. ne odnose na poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu.

Od nižih nivoa vlasti (kantona, gradova i općina) traži se da stvore uvjete i osiguraju potrebna sredstva za registraciju/legalizaciju štalskih objekata i drugih poljoprivredno-prehrambenih i prerađivačkih kapaciteta, što će biti uvjet za korištenje poticajnih sredstava s federalnog nivoa.

Predstavnički dom PFBiH odobrio izmjene Zakona o upravljanju otpadom

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova i bez rasprave Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je tokom dana za Fenu da taj akt propisuje između ostalog plaćanje naknada ukoliko se na odgovarajući način ne zbrinjava otpad štetan po ljudsko zdravlje kao što je građevinski, medicinski, animalni, zatim otpad koji sadrži azbest i PCB i otpad iz proizvodnje titandioksida.

Dosad su se naknade plaćale samo za zbrinjavanje ambalažnog i elektronskog otpada, dodala je ministrica napominjući da je gotovo nevjerovatno „koliko smo do sada imali u Federaciji otpada štetenog po zdravlje ljudi i okoliš, koji nije bio ni pod kakvom kontrolom i koliko je bio, o tom pitanju, blag zakon“.

Naknade će, prema novom tekstu, biti uplaćivane na poseban račun u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, a novac od toga upotrijebljen za unapređivanje sistema zbrinjavanje otpada.

Ostavljena je i mogućnost da otpad zbrinjavaju takozvani operateri sistema, dakle kompanije zadužene za zbrinjavanje posebnih kategorija otpada. Po riječima ministrice Đapo, novitet je da će njihovo djelovanje biti regulirano zakonom a ne samo pravilnikom Ministarstva. Zahvaljujući tome bit će poboljšana kontrola nad njihovim radom.

“Veoma bitna odredba vezana je za uvođenje informatičkog sistema kroz koji ćemo pratiti štetni otpad proizveden i uvezen u BiH. Do sada nismo ni znali koliko tog otpada ima i gdje je odložen. Novi zakon garantuje da ćemo imati tačne podatke o „kretanjima“ otpada i načinu na koji je zbrinut. Mislim da ne moram objašnjavati koliko je značajno za zaštitu okoliša i zdravlja građana da štetne vrste otpada budu odlagane na odgovarajući način, u skladu s najvišim evropskim standardima”, izjavila je ministrica Đapo.

Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom ispunjen je jedan od zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, napomenula je.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*