Zvizdić – Muižnieks: Javno osuditi sve napade na novinare i medije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministar sigurnosti Dragan Mektić danas su, u odvojenim susretima, informisali komesara Vijeća Evrope za ljudska prava Nilsa Muižnieksa o političkoj situaciji i napretku BiH na evroatlantskom putu.

Oni su Muižnieksa upoznali i o stanju ljudskih prava i problemima povratnika u BiH, te sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu.

Zvizdić je rekao da su glavni vanjakopolitički ciljevi BiH evropske integracije i aktivacija MAP-a.

On je upoznao Muižnieksa o implementaciji Reformske agende i napretku BiH na evroatlantskom putu, te istakao da je nakon dugogodišnjeg zastoja Vijeća ministara BiH pokrenuo evropske procese i da je 2016. godina najuspješnija evropska godina BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je dodao da do kraja godine očekuje aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u i sticanje statusa kandidata za EU u prvom kvartalu naredne godine, čime bi se ostvarila dva važna politička uspjeha BiH.

On je govorio i o posvećenosti Vijeća ministara BiH regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima sa susjedima, posebno u procesu povratka i traženja nestalih osoba.

Zvizdić je informisao komesara Muižnieksa da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava javno podsticanje na nasilje i mržnju, te zabranjuje negiranje sudskih presuda zločina protiv čovječnosti i genocida.

Muižnieks je izrazio zadovoljstvo što je došlo do napretka u ovoj oblasti i ocijenio da su pomenute izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH od interesa Vijeće Evrope, posebno regulisanje javnog govora mržnje i podsticanja na nasilje.

On je rekao da su u fokusu njegove posjete BiH tranziciona pravda i medijske slobode, te apelovao da svi politički akteri u BiH javno osude sve napade na novinare i medije i istakao da se problem Javnog RTV sistema BiH treba rješavati sistemski.

Tokom susreta sa Muižnieksom, Borovčeva je govorila je o stanju ljudskih prava u BiH.

Ona je rekla da ovo ministarstvo kontinuirano radi na sprovođenju aktivnosti na ispunjenju preuzetih obaveza i primjeni međunarodnih instrumenata u oblasti ljudskih prava, kao i zaštite građana od svih oblika diskriminacije.

Posebno je istakla pitanje izbjeglica i raseljenih osoba i upoznala komesara sa problemima povratnika u BiH. Ona je dodala da negativan uticaj na proces povratka imaju napadi na povratnike.

Mektić je upoznao komesara za ljudska prava Vijeća Evrope sa sigurnosnom situacijom u BiH i u regionu.

Na sastanku je bilo riječi i o istraživanju ratnih zločina, kao i zločina iz mržnje, posebno u slučajevima gdje su žrtve povratnici, te pitanju zaštite svjedoka.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*