“Pod lupom”: Izbori u BiH nisu slobodni i pošteni

Da izbori u Bosni i Hercegovini nisu slobodni ni pošteni smatra 7 od 10 ispitanika u istraživanju “Mediji i građani na izborima” koalicije “Pod lupom” i agencije Ipsos. Isto istraživanje pokazalo je kako skoro dvije trećine građana nema nikakav interes za politiku i politička zbivanja, a oni koji su zainteresirani najviše vjeruju informacijama koje dobiju putem televizije i interneta.

“Mediji su najvažniji izvor informisanja. Prednost se daje televiziji, zatim internetu. Sučeljavanje kadidata u emisijama je preferirani sadržaj u predizbornom periodu”, naglasila je Selma Kapo Mulaomerović iz agencije Ipsos.

Rezultati istraživanja ukazuju na još neke stavove bh. građana vezane za medije i izborni proces. Tako starija populacija najviše vjeruje informacijama koje dobije s televizijskog medija , dok mlađi više vjeruju internetu.

Petina ispitanika ističe kako ne vjeruje apsolutno nikome.

Istraživanje ,”Mediji i građani na izborim” za Koaliciju “Pod lupom” uradio je BORAM i Udruženje BH novinari u saradnji sa agencijom Ipsos uz finansijsku podršku Evropske unije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*