SAD proširio sankcije Rusiji

Američki senatori odobrili su danas zakonsku mjeru kojom se proširuju sankcije Rusiji i ograničavaju mogućnosti predsjednika da ih ukine. U nove zakonske odredbe uključena je i ona kojom se Bijela kuća sprečava da ublaži, suspenduje ili ukine sankcije bez odobrenja Kongresa.

Cilj dogovora, koji će biti podnesen kao amandman na prijedlog zakona o sankcijama Iranu, jeste da se kazni Rusija zbog njenog navodnog uplitanja u predizbornu kampanju za predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, pripajanja Krima i podrške sirijskoj vladi tokom šestogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Republikanci i Demokrati u američkom Senatu saglasili su se u ponedjeljak naveče oko novog paketa sankcija Rusiji u jeku političke oluje oko ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore i istrage eventualne tajne saradnje Moskve s članovima izbornog štaba predsjednika Donalda Trampa.

Vodeći poslanici iz dvije komisije – za bankarstvo i međunarodne odnose – objavili su sporazum, koji bi takođe zahtijevao kongresno razmatranje predsjednikovih pokušaja da ublaži ili ukine trenutne kaznene mjere. Plan takođe poziva na jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih ruskim akterima, onima koji se optužuju za kršenja ljudskih prava i snabdijevaju oružjem vladu sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Kaznene mjere takođe će biti uvedene odgovornim za zlonamjerne cyber aktivnosti u ime ruske vlade. Novi paket sankcija biće pridodan prijedlogu kaznenih mjera Iranu o kojima Senat trenutno raspravlja. – Amandman o širenju iranskih sankcija održava i značajno širi sankcije protiv vlade Rusije u reakciji na kršenje teritorijalnog integriteta Rusije i Krima, njene iznenadne cyber napade i miješanje u izbore, kao i na njenu kontinuiranu agresiju u Siriji – saopštili su republikanci i demokrati iz Komisija.

Prijedlog zakona takođe omogućuje uvođenje novih kaznenih mjera za ključne segmente ruske ekonomije, kao što su rudarstvo, metalna industrija, brodogradnja i željeznički saobraćaj, prenosi AP.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*