VSTV: Danas završne riječi u slučaju protiv Gorana Salihovića

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH i odbrana danas će, bez prisustva javnosti, iznijeti završne riječi u postupku koji se vodi protiv suspendiranog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića.

Nakon ročišta održanog 29. maja, koje je bilo zatvoreno za javnost, Salihović je izrazio nadu da će biti oslobođen svih optužbi.

“Nijedan dokaz tužitelja koji je do sada iznesen nije dokazan i očekujem da će tužba biti odbačena. Ovo je “blam” od tužbe koji mora biti ispravljen. Ako se vodi disciplinski postupak protiv glavnog tužitelja za ovakve stvari, možete misliti šta mogu očekivati ostale sudije, tužitelji i građani. Povjerenje u pravnu državu možemo potpuno izgubiti”, rekao je tada Salihović novinarima.

Za šta se tereti Salihović?

Kancelarija disciplinskog tužitelja tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te da je omogućio vršenje dužnosti tužitelja licima koja za to nisu zakonom ovlaštena i da se miješao u postupanje sudije ili tužitelja.

Salihović je osumnjičen i za namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*