Francuska: Drugi krug parlamentarnih izbora-očekuje se pobjeda Makronove opcije

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora, a rezultati posljednjih anketa ukazuju na to da će pokret predsjednika Emanuela Makrona “Francuska u pokretu” osvojiti apsolutnu većinu.

“Republika u pokretu” osvojila je u prvom krugu 32,32 posto glasova, desničarski Republikanci 21,56 posto, a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 posto glasova.

Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne levice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Prema rezultatima anketa, Makronov pokret u drugom krugu mogao bi dobiti 80 posto ili između 430 i 470 poslaničkih mjesta u Donjem domu parlamenta.

Takva većina nije zabilježena od 1968. godine, kada je predsjednik Šarl de Gol dobio više od 80 posto poslaničkih mandata.

Inače, prvi krug izbora bio je obilježen porazom tradicionalnih stranaka, ali i istorijski slabim odzivom birača.

Od gotovo 47 miliona Francuza sa pravom glasa, u prvom krugu 11. juna na izbore je izašlo tek 51,3 posto birača.

Ukoliko “Republika u pokretu” pobijedi, francuski predsjednik Makron dobiće jasnu podršku za provođenje svog programa koji, između ostalog, podrazumijeva ublažavanje zakona o radu, besprijekoran moral političara i usvajanje novog zakona protiv terorizma koji bi trebalo da zamijeni vanredno stanje u Francuskoj.

Vanredno stanje na snazi je od 2015. godine, a uvedeno je poslije talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*