Kvesić: Isplata mirovina nije upitna, počinje sutra kako je i najavljeno

Isplata mirovina za mjesec juli počinje sutra i trajat će slično kao i prethodnih mjeseci – izjavio je za Fenu Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, komentarišući informacije pojedinih medija kako je upitan početak isplata julskih penzija.

– Koliko će točno dana isplata trajati teško je sa sigurnošću reći, jer nakon što se prvog dana isplati većina sredstava, ostatak mirovina isplaćuje se sukladno dnevnom prilivu sredstava, a koliki će taj priliv biti teško je prognozirati. No, vjerujemo kako su umirovljenici već navikli na spomenutu dinamiku isplate, te u tom smislu ne očekujemo nikakve probleme – izjavio je Kvesić.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim najniža penzija iznosi 326,17 KM, zagarantovana 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.
Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za juli, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka, saopćeno je iz Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*