U Rimu danas potpisivanje Memoranduma VSTV-a BiH i Visokog pravosudnog vijeća Italije

Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija danas će u Rimu potpisati Memorandum o razumijevanju o bilateralnoj saradnji sa Visokim pravosudnim vijećem Italije, saopštilo je VSTV BiH.

Sporazum će biti potpisan u prostorijama Visokog pravosudnog vijeća Italije

Memorandum predstavlja unapređenja bilateralne saradnje i razmjene najboljih praksi, sa namjerom da se afirmiše što veći stepen nezavisnosti, efikasnosti, odgovornosti i profesionalizma u pravosuđu.

Imajući u vidu sličnosti u pogledu osnovnih vrijednosti i načela na kojima se temelje dva pravosudna sistema, ovom saradnjom se želi podržati nastojanje pravosuđa Bosne i Hercegovine da se približi standardima Evropske unije u oblasti pravosuđa, slobode i sigurnosti.

Poseban akcenat će biti stavljen na unapređenje kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

U tom smislu već su poduzeti i konkretni koraci putem izrade studije o mogućnosti instaliranja u pravosudni informacioni sistem Bosne i Hercegovine softvera SIDNA, vrhunskog analitičko-istraživački alata kojeg koristi Državna direkcija za borbu protiv mafije i terorizma Italije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*