Brisel: Budućnost BiH je u EU i nema alternativu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić  razgovarali su danas u Briselu sa Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da euroatlantske integracije ostaju temeljni prioritet Bosne i Hercegovine, uz ekonomski razvoj, vladavinu prava i sigurnost, te regionalnu saradnju i pomirenje. Istanuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi na dobrom putu, sa pozitivnim ekonomskim pokazateljima, ali da je potrebna i stalna podrška njenih prijatelja u evropskim institucijama. Izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina ima unutar Evropskog parlamenta svoje iskrene prijatelje  koji govore u njeno ime. Tom prilikom je čestitao zastupnicima, članovima ove grupe prvu godišnjicu postojanja.

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu, ali Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu, a politika otvorenih vrata stalno aktuelizirana”, rekao je predsjedavajući Zvizdić u obraćanju europarlamentarcima, članovima Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine.

Europarlamentarac iz Republike Hrvatske Ivica Tolić je tokom sastanka rekao da je Bosna i Hercegovina strateški najvažnija zemlja regije, koja je ujedno i ključ stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. On je istaknuo neupitnu podršku europarlamentaraca Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno što skorijem sticanju statusa zemlje kandidata.

Predsjedavajući Zvizdić susreo se, u odvojenim susretima, sa evropskim parlamentarcima Francom Bogovičem, Ivanom Jakovčićem i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u EP Jasenkom Selimovićem, koje je upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima i napretku BiH u euroatlantskim integracijama.

Europarlamentarac Bogović je tom prilikom ponovio neupitnu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i istaknuo da je želja i cilj europarlamentaraca da BiH postane zemlja privlačna za mlade ljude.

Tokom dana predsjedavajući Zvizdić se susreo i sa europarlamentarcima iz Republike Slovenije Romanom Tolc, Ivom Vajglom i Alojzom Peterleom koje je upoznao sa važnošću što skorijeg sticanja statusa zemlje kandidata za Bosnu i Hercegovinu, kao i za regiju. Rekao je da se u Bosni i Hercegovini dešavaju pozitivni, reformski procesi i da ti iskoraci moraju biti prepoznati i valorizirani. Tokom susreta je rekao i da su odnosi BiH i Slovenije dobri i prijateljski i da to pokazuje kontinuirana podrška Slovenije u euroatlantskim institucijama. On se zahvalio europarlamentarcima na podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu.

Europarlamentarci iz Slovenije su potvrdili podršku evropskim ciljevima Bosne i Hercegovine. Ističući podršku Bosni i Hercegovini, europarlamentarac Peterle je rekao da je kredibilna evropska perspektiva najbolja potvrda stabilnosti Zapadnog Balkana.

U popodnevnim satima predsjedavajući Zvizdić će se susresti sa evropskim komesarom za proširenje i politike susjedstva Johannesom Hahnom, a nakon toga slijedi i susret sa europarlamentarcima Republike Hrvatske iz Grupe Evropskih narodnih partija (EPP).

Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH

Delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, razgovarala je danas u Briselu s Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, koje su informirali o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regionu.

U delegaciji je, osim predsjedavajućeg Ivanića, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ivanić je u obraćanju evropskim parlamentarcima rekao da je zadovoljan činjenicom da je Evropska unija  prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH i da to više nije samo formalna priča.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je BiH potrebna Evropa, budući da nije dobro da smo izolirani.

“U slučaju da BiH ostane izolirana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva, izolirana BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima”, rekao je Ivanić.

On je objasnio da BiH mora da radi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja osnovnog preduvjeta – spremnosti na kompromis.

Ivanić je također rekao i da je aktuelni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima, mogao da uradi mnogo više.

Naglasio je  da su u narednom periodu moguće dvije krupne i pozitivne stvari – stjecanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

S obzirom na činjenicu da u vezi s tim pitanjem ne postoji saglasnost unutar BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara – saopćeno je iz  Predsjedništva BiH.

Govoreći o situaciji u regionu, Ivanić rekao je da atmosfera u cjelini nije zadovoljavajuća.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić informirao je evropske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju evropskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza nas najuspješnija godina u radu BiH na evropskom polju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas i s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom, kojeg je informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati evropski put, s  posebnim naglaskom na postupak stjecanja statusa kandidata.

Ivanić nastavlja radnu posjetu Briselu, a za večeras je planiran sastanak s predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom.

Predsjedavajući Ivanić će sutra učestvovati na proširenom samitu Evropske narodne partije.

Tokom dana Ivanić će se sastati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicom Mogherini, predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama samita planiran je susret s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*