Generalica Wilz poručila građanima BiH: Vrijeme je da se okrenete budućnosti

Dosadašnji brigadna generalica Giselle M. Wilz kazala je kako je današnja ceremonija za nju istinski gorko-slatka te da ne može riječima iskazati osjećaje zbog toga što je imala priliku sarađivati s profesionalcima u BiH.

“BiH nije bez izazova, a ja sam danas veliki optimista, kakav sam bila i kada sam stajala ovdje prije dvije godine. Oružane snage BiH nastavljaju biti model ove zemlje, iako, iskreno, u nekim oblastima kaskaju, ipak je napravljen značajan napredak i iskorak u drugima”, rekla je Wilz.

Istakla je da završetak Pregleda odbrane stavlja BiH u poziciju da krene naprijed i napravi novu kuću umjesto da krpi staru. Dodala je da su planovi napravljeni i da se ubuduće mora početi raditi.

Wilz je građanima BiH ponudila i savjete za napredak, a kao prvi je navela integritet Oružanih snaga BiH ističući da nema mjesta politici unutar njihove strukture i sposobnosti. Kako kaže, raznolikost i inkluzija moraju biti stub snage ne samo OSBiH, nego i države.

“Iskoristite to da vas ujedini, a ne podijeli. Koristite prošlost kao iskustvo, naučene lekcije, čuvajte uspomene na voljene koje ste izgubili… Ali, došlo je vrijeme da gledamo u budućnost. Vaša djeca to zaslužuju, vaši unuci to zaslužuju, a prosperitetna budućnost građana BiH to zahtijeva”, rekla je Wilz.

General Robert Huston kazao je da će uložiti maksimalan trud da podrži građane BiH te da zajedno s pripadnicima Oružanih snaga u BiH radi na očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja koje će osigurati stabilnu platformu za ekonomski prioritet koji stanovnici BiH istinski zaslužuju.

“Obećavam vam da ću se odvažno truditi u ime građana BiH i molim pripadnike NATO štaba Sarajevo, pripadnike i pripadnice Oružanih snaga BiH i građane ove izuzetne zemlje da mi se pridruže. Zajedno možemo osigurati mir i poboljšati prosperitet BiH i cijelog regiona”, rekao je Huston.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*