Vlada FBiH: Za četiri kantona pogođena poplavama 3,5 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donijela je Odluku o izdvajanju dijela sredstava iz Budžeta FBiH za 2014. godinu s pozicije tekućih transfera područjima pogođenim elementarnim nepogodama, saopćeno je iz Vlade FBIH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Riječ je o hitnoj finansijskoj pomoći od ukupno 3.500.000 konvertibilnih maraka. Pomoć je usmjerena prema četiri kantona koja su pretrpjela velike štete tokom majskih poplava, i u proteklih nekoliko dana.

Konkretno, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton dobit će po 1.225.000 KM, a Unsko-sanski i Posavski kanton po 525.000 KM. Sredstva su namijenjena za hitne sanacije šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda izazvanih poplavama iz maja i augusta 2014. godine.

Vlada FBiH je zadužila kantone da joj u roku od 60 dana od uplate dostave izvještaje o načinu korištenja sredstava. Korištenje dodijeljenih sredstava podliježe budžetskom nadzoru na osnovu Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Ovakva odluka je donesena nakon što je Vlada razmatrala zahtjeve za pomoć u otklanjanju posljedica najnovijih poplava koje su uputili premijeri ovih kantona.
Prije donošenja Odluke, članovi Federalne vlade upoznati su s vanrednim izvještajem Federalne uprave civilne zaštite za 5. i 6. avgust 2014. godine, te sa zahtjevima za pomoć koje su iz ovih kantona upućeni Vladi FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH, prenosi Patria.

(RTV7/NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*