Rijeka Sava ima tendenciju rasta, dok Bosna i Jala u Tuzli i Zenici stagniraju

Padavine koje su zahvatile BiH od jučer, uzrokovale su rast nivoa rijeka koje su se izlile iz korita te napravile veliku štetu, piše bh. novinska agencija Patria. Prema mjerenjima Federalnog hidrometerološkog zavoda u 13:20 nivo rijeka Une u Bihaću iznosio je 45 cm sa trendom opadanja. Sana u Sanskom Mostu dostigla je nivo od 207 cm sa tendencijom rasta.

Rijeka Bosna u Reljevu i Zenici dostigla je nivo 146, odnosno 195 cm. U Reljevu je u opadanju, a u Zenici stagnira. Nivo rijeke Jale koja je prozrokovala plavljenje objekata i pojavu novih klizišta koja nisu sanirana ni nakon majskih poplava danas u 13 sati iznosio je 195 cm i stagnira.

Prema mjerenju Republičkog hidrometerološkog zavoda, nivo rijeke Bosne u Doboju iznosi 400 cm i ima trend rasta preko kote redovne odbrane od poplave. Vrbas u Delibašinom Selu iznosi 476 cm sa tendencijom rasta preko kote vanredne odbrane od poplava. Rijeka Sava koja prijeti Posavskom kantonu na tri mjerna mjesta dostigla je visinu od 128 cm, 288 cm i 437 cm sa tendencijom rasta, prenosi Patria.

(RTV7/NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*