Foto: Ilustracija

Dnevni izvještaj Kantonalnog operativnog centra

Količina padavina: od 18,00 sati 05.08.2014. do 10,00 sati 06.08.2014. godine ukupno je palo 127,8 I/m2 kiše.

Vodostaj:
Na brani HA Modrac u 12,00 sati vodostaj je iznosio je 199,55 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), nivo vodostaja raste za oko 6 cm na sat. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 61 m3/s, ukupan dotok vode u akumulaciju je 100,65 m3/s. Nivo raste oko 6 cm na sat.

Općina Gračanica
Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u 12,00 sati je 537 cm, u odnosu na mjerenje u 9 sati nivo je porastao za 25 cm. Situacija je katastrofalna. Kiša koja bez prestanka pada od sinoć u 18 sati uzrokovala je porast svih vodotoka, plaveći više desetina pa čak i stotina stambenih, pomoćnih i privrednih objekata. Osim poplava, aktivirala su se klizišta, ugrožene su desetine stambenih i pomoćnih objekata, odnešena i poplavljena je infrastruktura, svi prilazi prema seoskim naseljima su blokirani. Stalno pristižu pozivi za pomoć, pokrenuta je mehanizacija JP Komus i ostalih subjekata. Grad je veliko jezero, ulice su pune vode, i pospnog materijala. Odnešeno je nekoliko mostova. Dvorana Luke je pod vodom, DD Grin, Jadrina, Variplast, Plastex, Suman, Roading, nekoliko benzinskih pumpi, stadion Bratstva, industrijska zona, tržni centri. Poplavljeno je oko 500 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju. Magistralni put M-4 trenutno je prohodan, mnogo je vode na kolovozu, posipnog materijala raznih nanosa, vozi se samo jednom trakom i samo veća vozila mogu saobraćati. Snabdijevanje električnom energijom je uredno, voda je u više vodovoda zamućena i nije za piće. Cijela općina je na nogama, ali nivo vode i dalje raste, štete su veće od onih zabilježenih u majskim poplavama.

Općina Sapna
I u općini Sapna prijavljene su poplave, više pomoćnih objekata je pod vodom. Poplavljena su 4 stambena objekta, poplavljene su podrumske prostorije PS Sapna. Voda u vodovodu u centru mnije za piće. Prijavljeno je i nekoliko novih klizišta.

Općina Teočak
Lokalni potoci su se izlili, poplavljeno je više pomoćnih objekata. Na putevima se nalaze velike količine naplavljenog materijala. Ekipe komunalnog preduzeća i civilne zaštite su na terenu, čiste se odvodi i prepusti. Građani prijavljuju nova klizišta i stara klizišta koja su se reaktivirala.

Općina Doboj Istok
Izlila se rijeka Spreča i lokalni vodotoci. Neposredno ili posrdno ili posredno plavljenjem ugroženo je oko 100 stambenih objekata oštećeno niz mostova, obaloutvrda kao i magistralni, regionalni i lokalne putne komunikacije. Na trenutak došlo je do prekida u prometu na magistralnom putu M4 ali je brzom intervencijom otklonjen neposredni uzrok plavljenja, te je promet ponovno uspostavljen. Na terenu je angažovana građevinska operativa te se vrši otklanjanje uzroka izljevanja vodotoka i stavljanje u promet putnih komunikacija. U jednom trenutku pod vodom se našla i zgrada Općinske uprave Doboj Istok, kao i objekti u njenom okruženju ali je otklanjanjem uzroka omogućeno ponovno vraćanje vode u korito vodotoka te je neposredna opasnost otklonjena. Zadužene službe i pojedinci su na terenu te u saradnji sa građanima i lokalnom zajednicom provode neophodne hitne mjere na uspostavljanju mogućnosti za normalno odvijanje života na cijelom prostoru općine.

Općina Čelić
Općinski načelnik je na prijedlohg OŠCZ proglasio stanje prirodne nesreće na području općine Čelić zbog izlijevanja rijeke Šibošnice. Poplavljeno je oko 200 stambenih objekata, izvršena je evakuacija 80 osoba iz 30 objekata. Vršena je i evakuacija stoke. Poplavljeno je oko 15 privrednih objekata, između ostalog poplavljena je i trafo stanica, pa je grad bio bez struje od sinoć u 2 sata. U prekidu je i telefonski saobraćaj kao i vodosnabdijevanje.Upravo u toku pisanja izvještaja je grad obskrbljen električnom energijom. Pod vodom je oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Lukavac
Nakon obilnih kišnih padavina, na području općine Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je najkritičnija u MZ Orahovica zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica, Kruševica. Vršena je evakuacija stanovništva i stoke. Rijeka Turija je odnijela i jedan pješački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama preko kojeg se ne odvija saobraćaj. Brojni lokalni putevi su u prekidu. Cijelo veče ekipe civilne zaštite koordiniraju akcija spašavanja zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom bore se kako bi zaštitili ljude i matrijalna dobra. Obezbijeđen je transport osoba na hemodijalizu i kemoterapiju. Članovi OŠCZ su na terenu, procjenjuje se da je oko 300 stambenih objekata poplavljeno.

Općina Srebrenik
Sinoć je zabilježen je najviši nivo rijeke Tinje od 420 cm, nivo je trenutno u opadanju i iznosi 307 cm. U toku noći rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave, Špionica. U toku noći izvršena je i evakuacija stanovnika iz 3 stambena objekta. Izvršena je i evakuacija troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo, gdje je trenutno odsjećeno naselje sa 300 osoba, Memići i u Poptpeću-Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa navedenim naseljima u prekidu do daljnjeg. Ukupno je poplavljeno je 297 stambenih objekata duž korita rijeke i Tinje i 22 pravna lica.

Općina Gradačac
Na području općine Gradačac svi lokalni vodotoci na sjevernom dijelu općine su puni, ali nije došlo do izljevanja vode. U naselju Kerep izlile su se četiri rijeke – potoci Zelinjka, Međička, Rajska i Poljanka, u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Kerep – Zelinje, u prekidu je i saobraćaj na lokalnom putu za Međiđe, odsječen je prilaz prema zaseoku Karajlić. U prekidu je i saobraćaj na regionalnom putu Gradačac – Ormanica, kao i pravac Gradačac – Srnice Donje – Gračanica.Više objekata je ugroženo i poplavljeno. Alternativni putni pravac za MP Orašje Tuzla ne putni pravac MP Gradačac-Pelagićevo. Više poslovnih objekata je ugroženo, povećana je i količina priliva u akumulaciona jezera Hazna i Vidara.

Općina Tuzla
Na gotovo svim mjesnim zajednicama na području općine Tuzla prijavljene su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Izlile su se rijeke Jala sve riječice i potoci a prijave o poplavama su stigle iz: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

Općina Banovići
Najteža situacija je u MZ Pribitkovići u kojoj je bilo poplavljeno nekoliko stambenih objekata. U navedenoj MZ i Seonoj putevi su oštećeni a na mjestima i neprohodni u kojim su se u toku noći aktivirala i klizišta.Prijavljeno je i klizište u Banovići Selu –Kasumovićima.

Općina Kladanj
U toku noći došlo je do izljevanja bujičnih potoka koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u MZ Kladanj, Starić i Ravne. U toku je nužna sanacija od sinošnjeg nevremena ( raščišćavanje puteva, čišćenje i isušivanje poplavljenih objekata). Kiša i dalje pada, svi vodotoci su u porastu naročito rijeka Drinjača koja na pojedinim mjestima doseža kritični nivo.

Općina Kalesija
Zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, saobraćaj se odija alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su 4 stambena objekta. Prijavljeno je nekoliko klizišta Kikači 3 i u naselju Dedajići klizište je odnijelo lokalni put prema navedenom naselju. Vodostaj rijeke Spreče raste za oko 50 cm na sat.

Općina Živinice
Rijeka Spreča je u porastu i izlila se na nekoliko mjesta. Iz OSCZ očekuju najgore poslije podne kada bi pojedina naselja mogla bila poplavljena, takođe i regionalni odnosno magistralni put.

Kantonalni štab civilne zaštite održao je danas 18. vanrednu sjednicu. Sjednici je prisustvovao i Premijer Tuzlanskog kantona dr.sc. Bahrija Umihanić. Štab je donio nekoliko zaključaka i naredbi.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*