Grčka pred kolapsom, prijeti zaraza

Gomile smeća na ulicama grčkih gradova sve su veće, budući da su đubretari ušli u drugu nedjelju štrajka. Grčki đubretari su počeli štrajk prošlog četvrtka zahtijevajući bolji radni status, i ostavljajući hrpe smeća da se gomilaju danima na visokim ljetnjim temperaturama u Atini i nekoliko drugih gradova.

Više od 1.000 ljudi je, prema podacima grčke policije, izašlo na centralne ulice Atine, tražeći od vlade da ispuni obećanja o stalnom zaposlenju radnika gradske čistoće koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme, prenosi agencija Frans pres.

U međuvremenu, premijer Aleksis Cipras je primio delegaciju sindikata, obećavajući da će ugovori o radu đubretara biti produženi i da će biti obezbijeđeno da novo zapošljavanje bude na neodređeno vrijeme.

“I pored toga, sindikat je odlučio da ne obustavi štrajk”, izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, optužujući glavnu opozicionu stranku Nova demokratija da stoji iza štrajka.

“Očigledno je da cilj štrajka više nije odbrana interesa radnika sa ugovorima na određeno vrijeme, već da se nanese udarac vladi, pri čemu su žrtve građani, sami radnici i javno zdravlje”, dodao je Canakopulos. Grčke vlasti su upozorile da nagomilano smeće predstavlja rizik po zdravlje zbog ovonedjeljnog vrelog talasa.

U Atini se očekuje da će temperatura do kraja nedjelje dostići 42 stepena, zbog čega je grčka Agencija za javno zdravlje izdala upozorenje u slučaju nastavka štrajka. Izvršni odbor sindikata, koji kaže da je u opasnosti 6.500 radnika čiji ugovori na određeno vrijeme ističu, trebalo bi da se sastane kasnije danas da razmotri pitanje da li da nastavi štrajk u špicu turističke sezone.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*