U napadu na sirijski grad korišten nervni gas sarin

Istraga međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je nervni gas sarin upotrijebljen u napadu 4. aprila na jedan sirijski grad u kome je život izgubilo više od 90 osoba.

Organizacija je potvrdila nalaze istrage u saopštenju izdatom danas. U napadu na Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib umrlo je više od 90 osoba, među kojima i žene i djeca i izazvao je osude širom svijeta nakon objavljivanja potresnih snimaka posljedica napada na kojima su prikazana djeca kako se tresu. ;Generalni direktor Organizacije Ahmet Üzümcü osudio je napad kao “zločin” i rekao da “počinioci tog strašnog napada moraju da odgovaraju”.

Istraga nije utvrdila ko je kriv za napad. Nalaz istrage će se koristiti kao baza na osnovu koje će zajednički tim UN i OPCW procijeniti ko je odgovoran.

Zapadne zemlje optužile su vojsku predsjednika Bašara al Assada za napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile te hemikalije.

Kao odgovor na taj hemijski napad američki predsjednik Donald Trump odobrio napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Al Šarjate u noći od 6. na 7. april.

Zajednička komisija UN i OPCW već je ranije zaključila da su snage sirijske vlade izvele napade hlorom 2014. i 2015. Komisija je također procijenila da je grupa Islamska država koristila iperit 2015. godine.

Trump je u ponedjeljak upozorio vlasti Bashara al Assada da ponovo ne posegnu za upotrebom gasa u ratu u zemlji. Američki ministar odbrane Jim Mattis rekao je jučer da je to upozorenje ozbiljno shvaćeno.

Organizacija je nastojala da odbrani metodologiju upotrijebljenu u istrazi.

Istražitelji nisu posjetili mjesto napada, samtrajući da je suviše opasno, već su analizirali uzorke žrtava i preživjelih i intervjuisali svjedoke. OPCW je naveo u saopštenju da je upotrijebljena rigorozna metodologija koja je uzimala u obzir usaglašavanje između iskaza svjedoka, istrage dokumenata i drugih podataka i karakteristike uzoraka koje je obezbijedila sirijska vlada.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*