Dubrovnik: Održan sastanak šefova diplomatija SEECP-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas u Dubrovniku na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim trenutno predsjedava Hrvatska, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH.

Ministar Crnadak je kazao kako je važno da se regionalna saradnja snažno razvija i da je to najbolji okvir za ekonomsko jačanje, transportno povezivanje i vladavinu prava u cijeloj regiji.

“Ako napravimo jake i prijateljske odnose, našu regionalnu saradnju možemo nastaviti i nakon završetka procesa evropskih integracija, čime bismo artikulisali važne regionalne interese, slično kao što danas rade skandinavske i zemlje Višegradske četvorke”, rekao je ministar Crnadak.

Dodao je da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji strateški vanjskopolitički cilj, koji ima potpunu podršku u oba bh. entiteta.

U tom kontekstu, naglasio je da su se aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije intenzivirale, te apelovao na članice Evropske unije da podrže BiH u što bržem dobijanju statusa kandidata.

Crnadak se večeras sastaje sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojtom Brajanom Jiom, a sutra će učestvovati na Dubrovnik Forumu 2017.

Pejčinović Burić: Jugoistočna Evropa može postati vrlo dinamična regija
Jugoistočna Evropa ima potencijal da postane idućih godina vrlo dinamična regija i pred njom je izazov kako učiniti više s manje, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku šefova diplomatija zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

“Pomiriti ograničene resurse s očekivanjima većeg ekonomskog rasta, razvoja infrastrukture, vladavine prava i sigurnosti” izazov je koji će “tražiti od nas da učinimo više s manje”, rekla je hrvatska ministrica.

“Jugoistočna Evropa ima potencijala sljedećih godina postati vrlo dinamična regija, s brojnim projektima u infrastrukturi, transportu i energetici koji su pokrenuti ili čak dovršeni u skladu sa standardima i politikom Evropske unije”, kazala je Pejčinović Burić.
Ministrica je podsjetila da je moto hrvatskog predsjedavanja SEECP-om bio “Povezanost. Komunikacija. Saradnja”, a prioriteti su bili obrazovanje, energetika (plutajući LNG terminal Krk, Jadransko-jonski plinovod) i rješavanje civilnih kriznih situacija (migracije, terorizam, radikalizacija, nasilni ekstremizam i druge krizne situacije).

Pejčinović Burić je rekla da su ponude za predsjedavanje SEECP-om za 2018. i 2019. podnijeli Kosovo, te Bosna i Hercegovina, o čemu će se razgovarati, a čestitala je Sloveniji koja danas preuzima jednogodišnje predsjedavanje i ponudila pri tom svu potrebnu pomoć.

Hrvatska predsjednica poslijepodne otvara završni samit
Završni sastanak šefova država i vlada poslije podne će otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a samit završava svečanom večerom kojoj će prisustvovati i hrvatski premijer Andrej Plenković. On će sutra ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Bosnu i Hercegovinu na današnjem samitu SEECP-a predstavlja predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. godine u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promociju saradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Evrope, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*