Čampara: 2016. bila najuspješnija u radu FUP-a, trend nastavljen i 2017.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara ocijenio je danas da je 2016. bila najuspješnija godina u radu Federalne uprave policije (FUP). Što je najvažnije, taj trend je nastavljen i ove godine, rekao je Čampara povodom obilježavanja Dana policije u FBiH, javlja TV1.
Direktor FUP-a Dragan Lukač poručio je svima koji, kako je naveo, planiraju da ruše Ustav da to ne čine, te da je policija spremna spriječiti takve pokušaje.

Ministar Čampara kazao je da ne vidi nijedan razlog da se nije krenulo u proceduru izbora sudija i tužilaca, te osoblja, kao i da ne postoji niti jedan razlog da se odugovlači sa ovim procesom.

Govoreći o sigurnosnim izazovima, ministar Čampara je upozorio da opasnosti uvijek postoje.

“Svjedoci smo šta se desavalo u svijetu, a mi svi moramo raditi na preveniranju tih opasnosti. Nisam za to da se stvari stavljaju pod tepih, a nisam ni za ganjanje vještica i za korištenje tih priča u dnevnopolitičke svrhe. Ne stoje ni one kvalifikacije koje čujemo da se hiljade ratnika vraća u BiH sa stranih ratišta, to su obične laži. Nemamo u zadnjih godinu zabilježen nijedan odlazak na strana ratišta, a oni koji su se vratili, procesuiraju se”, naglasio je ministar Čampara.

Direktor FUP-a istakao je da se poduzimaju maksimalni napori kako se teroristička djela ne bi događala u BiH.

“Tu policija u BiH u cjelini zaista čini velike napore da držimo stvari pod kontrolom, što ne znači da se to ne može dogoditi u bilo kojem trenutku. Ne zna se šta bilo kojem pojedincu može pasti na pamet”, poručio je, između ostalog, Lukač.

Povodom obilježavanja Dana policije danas će biti održana i zajednička radno-svečana sjednica Kolegija Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*