Odbijen izvještaj o radu Vijeća ministara

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Izvještaj o radu Vijeća ministara za prošlu godinu, prethodno problematizirajući činjenicu što niko od predstavnika Vijeća ministara nije prisustvovao sjednici.

Zatraženo je čak i skidanje ove tačke s dnevnog reda sjednice, međutim, taj prijedlog nije dobio dovoljnu podršku. Izvještaj o radu član Komisije Željko Komšić (Demokratska fronta – DF) nazvao je ozbiljnim dokumentom zbog čega je zatražio da se odgodi i rasprava o ovom aktu s obzirom na to da ukoliko bude imao pitanja neće imati od koga dobiti odgovore.

Član Komisije Senad Šepić (Nezavisni blok) neprisustvo predstavnika predlagača nazvao je važnom porukom za javnost, ali je član Komisije Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) podsjetio članove ovog radnog tijela da se ne radi o zakonodavnom aktu te da ukoliko da Komisija ne razmatra on će ponovo biti na dnevnom redu sjednice Doma u srijedu, 5. jula.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost – SBB) predlagao je i da se danas odgodi izjašnjavanje, ali da se nova sjednica Ustavnopravne komisije zakaže za sutra kada će neko iz Vijeća ministara biti na sjednici.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka – SDS) ukazala je na problem da pozivi za prisustvo sjednici nekada ne stignu do ministara, iznoseći podatak da to nije čudno jer poneki zakoni tri mjeseca putuju “s trećeg na drugi sprat”.

To je kazala s obzirom na činjenicu da se uredi ministara nalaze u istoj zgradi gdje su smješteni i oba doma Parlamentarne skupštine, a kao rješenje predložila je da oni koji pozivaju na sjednicu ministre provjere dan prije zasjedanja da li su im pozivi dostavljeni.

Nakon rasprave o ovom pitanju, članovi Komisije ipak su razmatrali Izvještaj, a član Komisije Momčilo Novaković (NDP – PDP) ukazao je na zakazivanje telefonskih sjednica Vijeća ministara kojima nisu prisustvovali ministri iz Republike Srpske, iako je to primjer iz ove godine.

Član Komisije Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) zatražio je da se ubuduće dostavlja odvojen izvještaj o svemu urađenom kada su u pitanju evropske integracije, a ne u okviru izvještaja o radu svake od institucija.

U drugoj komisijskoj fazi prihvaćen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi te utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH kada su u pitanju izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, Zakona o državnoj službi u institucijama, Zakona o radu u institucijama te Zakona o administrativnim taksama.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*