Savjet Evrope potpisao ugovore sa 19 opština iz RS i FBIH

Savjet Evrope potpisao je danas u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci šest grant ugovora o saradnji sa opštinama iz RS i Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o međuopštinskim projektima iz oblasti kulture, obrazovanja, naslijeđa i javne bezbjednosti koji će biti realizovani u ukupno 19 opština do kraja godine.

Opštine su podijeljene u šest grupa, četiri grupe su sa četiri opštine i dobiće po 10.000 eura, dok će dvije grupe sa po dvije opštine dobiti po 5.000 eura.

Anna Capello, šef Odsjeka direktorata za politička pitanja u kancelariji Savjeta Evrope u BiH, istakla je da su ovaj projekat razvile opštine za svoje stanovništvo.

“Nadamo se da će ovo biti prvi korak u nastavku saradnje opština”, rekla je Capello i dodala da su male zajednice, sa mnogo ideja, koje nemaju dovoljno sredstava da ih realizuju.

Milan Grbić, načelnik opštine Petrovac istakao je da će tek dogovoriti gdje će iskoristiti sredstva.

“Moja opština je mala opština sa skromnim budžetom i svaka pomoć je dobrodošla”, rekao je Grbić i dodao da se nada da će se ova saradnja nastaviti.

Drahoslav Štefanek, šef kancelarije Savjeta Evrope u BiH najavio je da će na jesen biti održan novi sastanak kada će razgovarati o realizaciji projekata.

“Nadamo se da će ovaj projekat biti neka vrsta poticaja međunarodnoj zajednici, donatorima, kako bi investirali u lokalne zajednice”, rekao je Štefanek i dodao da će se u sljedećoj fazi posvetiti mladima.

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, izjavila da su projekti raznovrsni od podrške razvoju zelene proizvodnje, izgradnji igrališta, art kolonije…

“Neko bi mogao reći da sredstva nisu velika, ali s obzirom da je riječ o izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama, za njih su značajna i ogroman početak, jer Savjet Evrope namjerava i dalje da radi projekte s ovi lokalnim zajednicama”, rekla je ona.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*