Drugi toplotni val: Temperature u BiH blizu 40 stepeni

Drugi toplinski val zapljuskuje Bosnu i Hercegovinu od četvrtka, infiltraciju topline ćemo osjetiti u vrijednostima blizu četrdesetog podeljka.

Umjereniji početak sedmice se prilično brzo “pretvara“ u sve nepodnošljiviji, s obzirom da će nas već sutra zapljusnuti i drugi izraženiji toplinski val. Jačanjem grebena anticiklone sa zapada Europe, iz područja sjeverne Afrike preko zapadnog Mediterana na Balkan prelit će se osjetno toplija zračna masa u jugozapadnoj visinskoj struji, a tome će doprinijeti i oformljeno ciklonalno polje oko obala Portugala i Gibraltara, javlja Nedim Sladić, meteorolog amater.

Upravo to ciklonalno polje nad jugozapadom Europe će i biti glavni uzročnik potiska veće količine vrlo vrućeg zraka da sa sjevera Afrike se infiltrira prema Balkanu. Stabilnost vremena će se osjetiti u oba sloja. U prizemnom i u visinskom sloju vladat će stabilno polje uz slabo izražen gradijent (ujednačen atmosferski pritisak), no već od vikenda u visinskom sloju postojat će nešto malo više vlage, pa će se lokalno pojavljivati padavine pljuskovitog karaktera koje neće doprinositi većem hlađenju.

Zahvaljujući relativno povoljnoj atmosferskoj situaciji, period od četvrtka do subote ostaje u većem dijelu zemlje pretežno sunčan, vrlo vruć te mnogima vrlo neugodan, s obzirom na prisustvo sparine u najtoplijem dijelu dana. Pritom će se postojeće ugodne noći uz osjetniji porast dnevnih temperatura se zamijeniti onim neugodnijim već od petka, kada već na sjeveru zemlje možemo imati i tzv. tropske noći, tj. noći u kojima temperatura ne pada ispod 20°.

Ovog puta, centralni i istočni dio Bosne će njih ostati najvjerovatnije pošteđeni, no ni tamo neće biti puno prijatnije. Kako će se u visinskom sloju atmosfere nakupiti nešto vlage koja će doprijeti sa sjeverozapada Europe, za vikend postojat će uslovi za pojavu lokalnih pljuskova, prvenstveno na višim nadmorskim visinama, no lokalno i na području nižih predjela zapadne i jugoistočne Bosne, no težište pljuskova se ovdje stavlja na lokalni karakter, kakav je prisutan u najtoplijem dijelu godine, što znači da su padavine neravnomjerno raspoređene pa ekvivalentno tome neće sva područja dobiti jednoliku količinu padavina. Vjetar će ostati slab, rijetko umjeren, pretežno jugozapadnog i južnog smjera.

Ponedjeljak i utorak donose iznimno visoke temperature zraka kada bi se na području Hercegovine i sjeverne Bosne temperature popele blizu četrdesetog podeljka. Te vrućine bi se od srijede trebale postepeno ublaživati, jer po trenutnim prognostičkim modelima vrlo vjerovatno u srijedu osjetit ćemo blagi pad vrijednosti temperatura zraka, no i dalje će se one kretati oko ili malo iznad 30°. Kako ćemo se nalaziti u drugom toplinskom valu, kao mjera zaštite od temperatura koja će prelaziti granicu tzv. nepodnošljivog dana, tj. ta vrijednost počinje od brojke 32°, do subote na snazi bi trebao biti dovoljan žuti meteoalarm na nivou cijele zemlje, dok od nedjelje prema utorku bi bilo poželjno da se za sjeverni, sjeverozapadni i južni dio zemlje proglasi narandžasti meteoalarm, s obzirom da će temperature prelaziti 35°C.

Prema trenutnom izgledu prognostičkih modela, temperaturno, od četvrtka do subote, jutarnje temperature u većem dijelu zemlje bi se kretale od 13 do 20, na sjeveru i jugu zemlje od 19 do 24°C. Najviše dnevne uglavnom između 30 i 37°.

Od nedjelje pa sve do utorka, jutarnje vrijednosti temperatura bi se kretale od 16 do 21°, na sjeveru i jugu zemlje od 21 do 26°C. Najviše dnevne uglavnom između 32 i 38, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine lokalno blizu 40°C.

(N1)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*