Sud BiH: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Željko Stanarević

Vijeće Odjela I Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u slučaju Željka Stanarevića kojom je proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbe Tužilaštva i odbrane optuženog Stanarevića na presudu donesenu 28. aprila 2016. godine.

Javna sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja održana je 24. januara 2017. godine.

Stanarević je osuđen da je, kao vojni policajac 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u ljeto 1992. godine na lokalitetu Hrgar učestvovao u ubistvima najmanje deset civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prethodno bili zatočeni u mjestu Ripač.

Na temelju provedenih dokaza, Vijeće je sa sigurnošću utvrdilo učešće optuženog u progonu bošnjačkog stanovništva na etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi iz mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klis i Kulen-Vakuf.

Utvrđeno je da je Stanarević između 24. juna i prve polovine jula 1992. sa još šest pripadnika VRS-a došao u traktorski servis u mjestu Ripač, gdje su bili zatočeni civili. Izdvojeno je najmanje deset civila koji su sa zavezanim rukama kamionom prebačeni na lokalitet Hrgar. Tu je, prema presudi, Stanarević lično ubio najmanje tri civila, a ostalima naredio da siđu sa kamiona i dođu do jame Bezdan, gdje su ih ubili drugi vojnici.

Stanarević je lično učestvovao u bacanju tijela u jamu Bezdan. Iz jame su 1997. godine ekshumirana 83 tijela, od čega je 65 osoba identifikovano, uključujući i deset lica u čijem je ubistvu učestvovao optuženi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*