VSTVBiH: Razmatrani prijedlozi za realizaciju preporuka Evropske komisije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) danas je u sklopu redovne sjednice razmatralo prijedloge za realizaciju preporuka Evropske komisije (“Peer Review”-a). Radi se o procjeni stanja u vezi s razvojem i primjenom zakonodavstva, kao i razvojem institucija u kontekstu priprema za članstvo u Evropskoj uniji.

Istovremeno, razmatrane su informacije o potpisivanju memoranduma o razumijevanju VSTV-a i Visokog pravosudnog vijeća Republike Italije, te VSTV -a i Misije OSCE-a u BiH, a u vezi s praćenjem kaznenih predmeta korupcije na visokom nivou i administrativne korupcije u oblasti zdravstvenog i obrazovnog sektora.

Između ostalog, članovima VSTV-a BiH predstavljena je i Informacija o izboru i uloženim prigovorima na proceduru izbora novog člana ove institucije iz reda tužilaca kantonalnih tužilaštava.

VSTV je potom donio i određeni broj odluka o imenovanju, te prestanku, odnosno produženju mandata nosiocima pravosudnih funkcija u BiH, potvrđeno je Feni u ovoj instituciji.

Kako se očekuje, nakon pauze u zasjedanju članovi ove pravosudne institucije bi trebalo da se očituju o prijedlogu seta mjera za izvršenje odluka Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu je i Analiza rada i organizacije stalnih komisija VSTV-a BiH, a za sutra je planirano utvrđivanje prijedloga za nominaciju kandidata za Međunarodni krivični sud (ICC).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*