Sarajevo: Konferencija o značaju Svjetske trgovinske organizacije

Dodatni Protokol 5, uz CEFTA sporazum, nudi mogućnost da se dodatno liberalizuje trgovina, te da se uklone barije koje predstavljaju prepreku u trgovini, o čemu se razgovara na  konferenciji o značaju WTO, javlja novinarka BHRT.

Tim povodom, Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa CEFTA projektom, organizovala je konferenciju o značaju WTO-a i Protokola 5. Bosna i Hercegovina, kada je riječ o usvajanju ovog protokola nalazi se u finalnoj fazi, i čeka se na njegovu ratifikaciju članica CEFTE.

” Ovaj Protokol omogućava da se u granicama realnih mogućnosti dodatno liberalizira trgovina, da se uklone one barijare koje se mogu realno ukoniti i da se na taj način stvara postupno jedno zajedničko tržište,  koje će biti atraktivnije za potencijalne ulagače “, kaže Mato Franjičević iz  Ministarstva vanjske trgovine BiH

Cilj konferencije je upoznavanje privrednih društava s novinama u oblasti prekogranične saradnje, te uspostavljanje bolje saradnje između carine i predstavnika privatnog sektora, kroz otvoren i konstruktivan dijalog o specifičnim temama s kojima se firme susreću, a koje se tiču olakšica koje donosi Protokol 5, najavljeno je iz VTKBiH.

(BHRt/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*