(Video) Rezultati eksternih matura bolji u odnosu na prošlogodišnje

Aktivnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Pedagoškog zavoda TK u školskoj 2016/2017 godini na provođenju eksternih matura i testiranja učenika prezentovane su na današnjoj press konferenciji.

Ministar obrazovanje, nauke, kulture i sporta TK, Zlatan Muratović ističe da je zadovoljan realizovanim procesom eksterne mature, koji je ove godine protekao uz minimalan broj problema, a popravljen je i ukupan rezultat. To pokazuje da su ostvareni zacrtani ciljevi: kontrola ishoda učenja, rad škole i poboljšanje nastavnog procesa.

Direktor Pedagoškog zavoda TK, Nikola Čiča naglasio je da je komparacijom ovogodišnjih rezultata iz osnovnih škola sa prošlogodišnjim, utvrđeno da je prosječan uspjeh bolji za skoro 3 posto. Pohvalno je i to što su eksterne mature u Općim gimnazijama pokazale da se učenici već usmjeravaju na ono što žele studirati.

Ove godine eksperimentalno su urađene mature u završnim razredima nekoliko tehničkih i srodnih škola, dok će već od slijedeće školske godine eksterne mature polagati sve srednje škole.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*