Jasne poruke nakon susreta Trumpa i Grabar Kitarović

Počeo je sastanak “Inicijative triju mora” kojim moderira hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Okupljenima se obratio počasni gost Inicijative Donald Trump.

“Podupiremo vaše napore da ostvarite sigurnost i prosperitet. Ova regija ja važna za mene jer, kao što znate, moja je supruga iz Slovenije. Vaše zemlje je ujedinila misao da će vaše zemlje prosperirati, ovdje smo kao bismo pokrenuli novu budućnost za energiju koja će donijeti prosperitet za sve naše građane. Ako su vam potrebni energenti, slobodno nas nazovite. Najbitnija je za to infrastruktura”, kazao je Trump.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović navela je da još uvijek postoji potreba da se “sruši zid” između stare i nove Europe odnosno između istočne i zapadne Europe.

“Mi smo srednja Europa”, kazala je.

Govoreći o energetskim projektima u regiji, Trump je spomenuo i LNG na Krku.

“SAD nikada neće koristi energiju da vas na bilo što prisili, ne želimo monopolistički položaj, želimo biti vjeran partner”, kazao je.

“SAD vas podupire, spremni smo vam pomoći oko svih energetskih projekata”, dodao je.

Inače, “Inicijativa triju mora nije inicijativa protiv njemačkog utjecaja, Rusije ili američki trojanski konj u Europi”, bila je poruka iz ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, uoči sastanka na vrhu Inicijative na kojem će osim predsjednika Poljske i Hrvatske, kao “domaćina” inicijative, sudjelovati još devet predsjednika država tzv. “uspravnice”, te američki predsjednik Donald Trump.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*