U okviru projekta „Spajalica“upriličeno druženje mladih iz Vukovara i Tuzle

Danas su Grad Tuzlu i Biblioteku  „Derviš Sušić“ u okviru  projekta “Spajalica – Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama”,posjetili učenici srednjih škola Grada Vukovara.

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013.Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77  eura u kojoj EU finansiranje iznosi 73.682,16  eura . Partneri projekta su Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar.

U Tuzli je upriličeno druženje i obilazak Grada za tridesetak srednjoškolaca iz Vukovara i petnaest tuzlanskih mladih volontera, te obilasci, vjerskih,prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti Grada Tuzle, druženje i razgovor sa prolaznicima, te fotografisanje svega što su smatrali interesantnim. Lokacije koje su obišli bile su: Korzo, Soni trg, Trg Slobode, Barok, Gradski park,  Panonska jezera i druge znamenitosti. Ova posjeta imala je za cilj, upoznavanje Grada Tuzle na nekonvencionalan način, edukaciju mladih, a da se pri tome svi skupa zabave. Ovom prilikom u Biblioteci je prezentiranaizložba fotografija na kojima je prikazano kako su mladi Tuzle doživjeli Grad Vukovar.

Gosti su tokom posjete zaigrali igru “Treasure hunting” (lov na blago) u kojoj  su učesnici trebali otkriti zadana mjesta slijedeći niz tragova koji su kombinirali elemente orijentacije, umjetnosti i rješavanja problema.

–          Četvrti put sam u posjeti Gradu Tuzli i mislim da se ima šta vidjeti, pogotovo kroz ovu aktivnost, gdje će mladi na jedan neobičan način upoznati Grad Tuzlu, odnosno sve građevine i poznatosti ovog Grada, kazala je Vlatka Surma – Szabo, projekt menadžer.

Gosti  su imali zadatak zabilježiti svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima na koji način vide Tuzlu kroz fotografsku radionicu “Pogled kroz objektiv”. Dvadeset najuspješnijih radova bit će izloženo u prostoru tuzlanske biblioteke  narednog mjeseca .

U ulozi domaćina, našao se direktor  Biblioteke „Derviš Sušić“,  doc.dr.Edin Jahić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom mladih iz Vukovara Tuzli.

–          Drago mi je što su nam došli mladi, od kojih se većina prvi puta susreće sa našom državom i gradom. Na ovaj način oni će osjetiti način života u Tuzli, upoznati  sa svim našim znamenitostima i družiti se sa mladima iz našeg grada. Cilj projekta jeste ta interkulturalnost, jer mi u suštini živimo tako blizu, a tako daleko i  projekat „Spajalica“, doprinosi spajanju kultura, kazao je direktor Jahić.

Danas je također, organizirana  panel rasprava “Mogućnosti daljnje saradnje Tuzle i Vukovara ” na kojoj su, pored domaćina iz Tuzle, sudjelovali gosti iz Gradske knjižnice Vukovar, te mreža sudionika iz javnog i civilnog sektora iz Vukovara, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek, Info-centar za mlade Vukovar i Vukovarska razvojna agencija. Nakon predstavljanja svih sudionika, razgovaralo se o provedenim programima koji su imali za cilj poboljšanje uključenosti mladih u društvo prvenstveno kroz razvoj kompetencija mladih, znanja o njihovim pravima i oblicima zagovaranja. Raspravljalo se i o mogućnostima prijavljivanja na nove projekte i nastavku saradnje vladinog i nevladinog sektora iz Tuzle i Vukovara.

Nakon toga gosti su imali vrijeme za istraživanje Tuzle, nakon čega je upriličenavideo prezentacija fotografija i razgovor o fotografijama koje su nastale na foto radionici.

(NUB Derviš Sušić/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*