UN usvojio sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 122 zemlje su podržale prvi sporazum u historiji kojim se zabranjuje nuklearno oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

Protiv sporazuma je glasala Holandija, dok je Singapur ostao suzdržan. Sporazum su bojkotovale zemlje koje posjeduju nuklearno oružje, uključujući i SAD.

Elayne Whyte Gomez, predsjednica UN-ove konferencije na kojoj je pregovarano o prvom pravno obavezujućem sporazumu o nuklearnom oružju, izjavila je da je to prvi takav sporazum koji je postignut u više od 20 godina.

“Svijet je čekao na ovakvu pravnu mjeru 70 godina”, rekla je Gomez.

Direktorica Međunarodne kampanje za uništenje nuklearnog oružja (ICAN), Beatrice Fihn, izjavila je da bi ovo mogao biti dan kada je započet kraj “nuklerane ere”.

“Nadamo se da će ovo biti dan kada je započet kraj nuklearne ere”, kazala je Fihn.

Pomenuti sporazum obavezuje sve zemlje članice da nikada i ni pod kojim okolnostima ne razvijaju, testiraju, proizvode ili nabave i uskladište nuklearno oružje ili druge nuklearne eksplozivne naprave.

Sporazumom se zabranjuje bilo kakav transfer ili korištenje nuklearnog oružja kao i upućivanje prijetnji o korištenju takvog naoružanja.

Pomenuti sporazum treba biti ratificiran u 50 zemalja članica UN-a, da bi zvanično stupio na snagu.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*