Stručnjaci: Ukidanje roaminga za Zapadni Balkan kao vizna liberalizacija

Eventualna odluka Evropske komisije o ukidanju roaminga i zemljama Zapadnog Balkana, kao što je to nedavno učinjeno među državama članicama Evropske unije (EU), imala bi efekat poput vizne liberalizacije, procjenjuju stručnjaci i napominju da podrška EU raste uvijek kada građani osjete povoljnosti eurointegracija.

To što građane zemalja EU razgovor mobilnim telefonom preko granice košta isto kao kod kuće, u Uniji su proslavili kao evropski uspjeh, konstatira Radio televizija Srbije (RTS), ali podsjeća da je Balkan i dalje u roamingu.

Pismo Evropskoj komisiji
Zato su ministri telekomunikacija Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije nedavno pisali Evropskoj komisiji, drugi put u dvije godine.

“Nismo gajili prevelika očekivanja i ni sada ne bi trebalo da stvaramo iluziju da će se to desiti sutra ili prekosutra”, napominje srbijanski ministar Rasim Ljajić.

On podsjeća da je odluka o ukidanju roaminga za zemlje EU mogla da bude donijeta tek poslije 10 godina teških pregovora sa operatorima i zemljama članicama.

“Nisu nama šanse velike, ali vršimo konstantan i kontinuiran pritisak da bi Evropska komisija mogla da se pomjeri sa mrtve tačke”, objašnjava Ljajić.

Za EU bez roaminga bila je potrebna decenija i zbog protivljenja operatora, budući da su oni zbog toga na gubitku oko 1,2 milijarde eura. Dio toga, kako se predviđa, pokušaće da naplate većim cijenama razgovora upravo sa zemljama Zapadnog Balkana.

Gubitak na roamingu nadoknaditi frekvencijom saobraćaja
U isto vrijeme, zvaničnici u Beogradu ne očekuju topao prijem ove inicijative ni kod kompanija na srbijanskom tržištu. Tješi ih da je, regionalno gledano, riječ o 13 miliona građana četiri zemlje naspram 400 miliona u EU.

Ljajić smatra da će operatori nadomjestiti gubitak povećanom frekvencijom saobraćaja koja će neminovno uslijediti kada roaming bude ukinut.

To ne bi bio izuzetak, jer se evropska uredba o ukidanju roaminga odnosi i na Norvešku, Island i Lihtenštajn, zemlje koje nisu članice Unije.

Ministri četiri zemlje Balkana su taj argument iskoristili u obraćanju Briselu, ali bi u međuvremenu mogli i da izjednače cijene u sopstvenom dvorištu, prenosi RTS.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*