Završene tehničke pripreme za kolektivnu dženazu u Potočarima

Uposlenici javnog komunalnog preduzeća „Gradska groblja“ Visoko završili su tehničke pripreme za ukop  71 žrtave koje će 11. jula na 22. godišnjicu srebreničkog genocida biti ukopane u Memorijalnom kompleksu u Potočarima.

„Ove godine je po broju stradalih Srebreničana koji su identifikovani ovo najmanji broj do sad, 71 je do sad idenitifikovani stradali Srebreničanin“, kaže Kenan Karavdić, direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Na ovoj lokaciji obavlja se i vjerski dio priprema za dženazu žrtava genocida.

„Imami Medžlisa Visoko su obavili tejemum ili takozvani suhi gasul čime su tijela žrtava genocida spremna za zajedničku dženazu“, rekao je Nedžad Mulinagić, sekretar JP Gradska groblja Visoko.

„Ispraćaj je kao i ranijih godina sa ovog mjesta sa kojeg sad govorimo u nedjelju u 10 sati, s tim da će ove godine kao i lani, kolona sa tabutima skrenuti u Ilijaš, Vogošću zatim pred Predsjedništvo i onda putem Potočara“, dodaje Karavdić.

Najmlađa žrtva koja će biti ukupana 11. jula u Potočarima je 15-godišnji Damir Suljić čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Blječeva na području Bratunca, a najstarija 72-godišnji Alija  Salihović.  Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Posmrtni ostaci žrtava koje će biti ukopane  11. jula, pronađeni su najvećim dijelom u sekundarnim  i tercijarnim grobnicama. Do sada su identificirane i ukopane 6.662 žrtve genocida, 6.429 žrtava  ukopano je u Potočarima, a 233 žrtve ukopane su na zahtjev porodica, na lokalnim mezarjima. Među njima su 440 maloljetne osobe. Još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000  žrtava ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine .

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*