BIHAMK: Na duža putovanja kretati u ranim jutarnjim satima

Danas će se nastaviti maraton „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“ u okviru kojeg su 285 biciklista i 28 maratonaca krenuli jučer iz Bihaća ka Srebrenici. Današnja etapa kreće iz Jajca do Sarajeva. Maratonci se kreću uz policijsku pratnju, a mi molimo sve učesnike u saobraćaju da uspore u trenutku prolaska kolone.

Na graničnom prelazu Izačić na izlazu iz BIH čeka se sat vremena. Na graničnim prelazima Ivanica i Zupci na izlazu iz BIH čeka se 45 minuta. I danas na većini graničnih prelaza na jugu zemlje očekujemo pojačan intezitet vozila, pa vozače savjetujemo da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju, kako bi izbjegli duga čekanja.

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetujemo da na duža putovanja krećete u ranim jutarnjim satima ili kasno poslijepodne, a ukoliko ipak putujete tokom dana, pravite pauze svakih 100-120 km. Prije napuštanja vozila ugasite rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha.

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija, M-16 Poriče-Kupres i M-5 Gromiljak-Blažuj.

Zbog obilježavanja 22. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava srebreničke tragedije, 10. i 11. 07. u BIH na snazi će biti zabrana kretanja vozila koja prevoze eksplozivne materije. Dodatno, u utorak 11.07 na snazi će biti i zabrana kretanja za teretna vozila nosivosti preko 3,5 t na svim putevima koji, iz pravca Tuzle, Zvornika i Sarajeva, vode prema Srebrenici.

(BIHAMK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*