Danas ispraćaj tabuta prema Potočarima

Iz Visokog će danas krenuti još jedan tužni transport u kome će biti 70 tabuta sa posmrtnim ostacima u genocidu stradalih Podrinjaca. Ispraćaj tabuta bit će organiziran u 10 sati u prostoru javnog preduzeća “Gradska groblja Visoko”.

Dolazak tabuta u Sarajevo očekuje se oko 12 sati, a njihov ispraćaj prema Potočarima bit će upriličen ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Počast stradalima će na tom mjestu iskazati građani Sarajeva, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti će biti ispraćeni prema Potočarima. Dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Najmlađa žrtva imala  15, najstarija 72 godine
U Potočarima će 11. jula biti ukopan0 70 žrtva genocida, među kojima je pet maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopane 6574 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Damir (Kemala) Suljić, dječak koji je u trenutku stradanja imao samo 15 godina. Posmrtni ostaci Damira Suljića pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U genocidu u Srebrenici nakon pada “zaštićene enklave UN-a” u julu 1995. godine Vojska i policija Republike Srpske, te pripadnici paravojnih formacija iz Republike Srpske i Srbije ubili su najmanje 8.372 osobe. Još uvijek se traga za 900 do 1.000 žrtava genocida nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*