Izetbegović: Bez suočavanja sa istinom, nema pravog pomirenja

Nažalost, malo toga se mijenja. Vidimo ovih dana da je intezivirano negiranje genocida, relativiziranje onog što se desilo u Srebrenici i diljem Bosne i Hercegovine, slavljenje ratnih zločinaca, dakle provokacije, i mislim da dok to ne prestane nema pravog procesa pomirenja, nema pravog smiraja, nema pravog mira u Bosni i Hercegovini, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi medijima prije zvaničnog obraćanja na komemoraciji povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Anadolu Agency

Izetbegović je rekao kako se nada da će u vremenu koje je pred nama biti pozitivnih pomaka, “i da će srpski narod naći snage, da će njihove elite naći snage da se suoče sa istinom i da prestanu negirati genocid i zločine koji su se desili diljem BiH”.

“To je jedini pravi put da se nađe jedna mirna budućnost i smiraj za naše narode, da budemo sigurni da više nikada nijedna majka u BiH neće tražiti kosti svoje djece u masovnim gorbnicama”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da je danas u Srebrenici očekivao nekoga od zvaničnika Srbije da bude tu, dodavši kako nema informacije o tome da li će  iko od njih doći, dodavši “izgleda da nije potvrđeno, a bilo bi dobro da dođu i bilo bi dobro da podrže ovo što govorimo”.

“A, to je istina, pomirenje, pravda”, rekao je.

Osvrćući se na stavove koje iznosi načelnik Srebrenice Malden Grujičić negirajući genocid u Srebrenici, pozvao ga je da to prestane.

“Mislim da, inače, srpski narod u BiH, srpski narod općenito, treba pronaći snagu da se suoči sa istinom, mnogo puta je i taj narod bio izložen zločinima, i da krene od sebe. Neka razumije i druge. To je jedini ustvari put da se svi suočimo sa onim što se desilo. Jedino na istini možemo napraviti neke bolje odnose u BiH”, rekao je Izetbegović.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*