Trst: Danas Samit o Zapadnom Balkanu

Infrastruktura, saobraćaj, energetika i mogućnosti za podsticanje privrednog rasta preko povezivanja u ovim oblastima u cilju približavanja zapadnog Balkana EU, cilj su Samita u Trstu koji se danas održava kao nastavak Berlinskog procesa.Delegaciju BiH predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Na četvrtom Samitu u okviru Berlinskog procesa učestvovaće predsjednici i članovi vlada Bosne i Hercegovine,Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, kao i najviši predsavnici Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predvodit će delegaciju Bosne i Hercegovine na Samitu o Zapadnom Balkanu.

Na Samitu će se razgovarati  o uspostavi zajedničkog balkanskog tržišta, jačanju regionalne saradnje, unapređenju i proširenju infrastrukture i energetskih usluga regije, migrantskim politikama, te borbi protiv korupcije, terorizma i svih oblika radikalizma.

Delegaciju BiH, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Zvizdića, čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovat će također na Samitu, i to na sastanku ministara vanjskih poslova na kojem će se razgovarati o političkoj dimenziji regionalne saradnje i regionalnim inicijativama te dijalogu s civilnim društvom.

Crnadak će učestvovati i na Završnoj plenarnoj večeri sa šefovima država ili vlada, na kojoj će u ime ostalih učesnika predstaviti zaključke ministarskog sastanka.

Na marginama Samita Crnadak će se, na bilateralnom sastanku, sastati sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije Sebastianom Kurzom s kojim će razgovarati o Berlinskom procesu, nastavku saradnje zemalja WB6 kao i iskustvima i dostignućima predsjedavanja Organizacijom za europsku suradnju i sigurnost (OSCE).

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini (Federica Mogherini), komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han(Johannes Hahn)  i komesarka za saobraćaj Violeta Bulc učestvovaće na samitu o Zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska unija (EU).

Mogerini će predstavljati EU na sastanku šefova država ili vlada. Komesar Han će prisustvovati nizu pratećih događaja, uključujući sastanak ministara spoljnih poslova, Forum mladih EU i Zapadnog Balkana, biznis forum i forum civilnog društva, na kojima će održati uvodne govore. Komesarka Bulc će učestvovati u sastancima o ekonomskom razvoju zajedno sa ministrima saobraćaja, dok će sa Mogerini i Hanom prisustvovati ceremoniji potpisivanja Ugovora o saobraćajnoj zajednici.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*