Samit u Trstu: Hahn najavio stvaranje balkanskog tržišta

Brisel želi da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU, izjavio je Evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Јohanes Han (Johannes Hahn)  na  Poslovnom forumu u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana u Trstu i  najavio  formiranje balkanskog tržišta. Šarović pozvao investitore da ulažu u BiH.

Predstavnici sedam zemalja EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana u srijedu poslije podne će na 4. summitu Berlinskog procesa u Trstu razgovarati o jačanju saradnje i veza u regiji kako bi ona brže napredovala prema članstvu u EU.

Poslovni forum
Samit Europske unije i država zapadnog Balkana u Trstu počeo je jutros Poslovnim forumom i  susretom ministara privrede, ekonomije i trgovine.

Europski komesar a proširenje Johannes Hahn najavio je da će čelnici država zapadnog Balkana na samitu u Trstu potvrditi osnivanje regionalnog ekonomskog područja i istaknuo da to nije suprotno ideji njihova integriranja u EU.

“Politika samo stvara okvire, a zadatak poslovne zajednice je da radi na konkretnom povezivanju”, rekao je Han.

Istakavši važnost zapadnog Balkana sa 20 miliona potrošača za ekonomiju EU, Han je rekao da je u proteklih 10 godina razmjena između EU i zemalja regiona bio 44 milijarde eura.

“To znači stvaranje područja od oko dvadeset miliona ljudi gdje će konačno postojati slobodan protok roba i usluga”, rekao je europski komesar.

Ono bi trebalo pospješiti trgovinsku razmjenu na zapadnom Balkanu koja je za razliku od one s EU-om, trenutno u stagnaciji, dodao je Hahn.

Po njegovim riječima, oni koji smatraju da će regionalno ekonomsko tržište ometati ideju budućeg članstva zapadnog Balkana u EU, griješe.

“Upravo suprotno. Ovdje je riječ o pripremi podneblja za jedinstveno tržište EU-a, onda kada će te zemlje postati članice”, istaknuo je Han.

Samitu Berlinskog procesa prethodit će sastanak čelnika Francuske i Njemačke te Italije koja, prema pisanju tamošnjih medija, želi u središte rasprava staviti pitanje migranata kojih ona snosi najveći teret.

U Trstu će  se za istim stolom, po četvrti put u okviru procesa započetog u Berlinu 2014. godine, našli zvaničnici šest zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici institucija EU i zvaničnici šest zemalja članica EU – Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Slovenije i Italije.

Italija snažno podržava eurointegraciju Balkana
Gradonačelnik Trsta Roberto Dipiaža je podsjetio da je taj grad bio “supermarket” za zemlje Zapadnog Balkana, dok je Mikele Skanavi iz Italijanske trgovinske agencije ICE istakao da je trgovinska razmjena između Italije i regiona 7,5 milijardi eura – četiri milijarde čini izvoz u balkanske zemlje, a uvoz u Italiju je oko 3,5 milijardi. Irazio je očekivanje da će Samit donijei i konkretne rezultate.

U prijepodnevnom dijelu biznis foruma učestvuju predstavnici 70 kompanija iz cijelog regiona, koje imaju B2B razgovore po sektorima, uglavnom o infrastrukturi, građevinarstvu, inovacijama, energetici i žaštiti životne sredine.

Itaklija kao domaćin Samita podržava eurointergraciju Balkana, istakao je italijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.

” Evropska perspektiva Balkana je evidentna, i u italijanskom nacionalnom interesu je da Balkan postane dio Evropske unije. Osim odličnih ekonomskih odnosa i trgovine, važni su i politički razlozi. Jer, to isključuje sukob “, rekao je Angelino Alfano, mministar spoljnih poslova Italije.

Šarović: Imamo velike potencijale, ulažite u BiH

„Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicioni projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti“ , istakao je danas na Samitu u Trstu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći na poslovnom forumu, Šarović je predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao što su: povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman BiH proizvoda bez carina, omogućen na tržišta od preko 50 miliona potrošača na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom – FTA te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti: energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja auto dijelova i građevinarstvo.

U popodnevnim satima ministar Šarović održaće radne sastanke sa Carlom Calendom, italijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima Zapadnog Balkana.

 Samit o povezivanju zemalja regiona
Infrastruktura, saobraćaj, energetika i mogućnosti za podsticanje privrednog rasta preko povezivanja u ovim oblastima u cilju približavanja zapadnog Balkana EU, cilj su Samita u Trstu koji se danas održava kao nastavak Berlinskog procesa. Delegaciju BiH predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji će se večeras susresti sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na četvrtom Samitu u okviru Berlinskog procesa učestvuju  predsjednici i članovi vlada Bosne i Hercegovine,Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, kao i najviši predsavnici Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predvod  delegaciju Bosne i Hercegovine, u kojoj su još i   ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović , ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, te ministar  vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Na Samitu će se razgovarati  o uspostavi zajedničkog balkanskog tržišta, jačanju regionalne saradnje, unapređenju i proširenju infrastrukture i energetskih usluga regije, migrantskim politikama, te borbi protiv korupcije, terorizma i svih oblika radikalizma.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini (Federica Mogherini), komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han(Johannes Hahn)  i komesarka za saobraćaj Violeta Bulc učestvuju  na samitu o Zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska unija (EU).

Mogerini  predstavlja  EU na sastanku šefova država ili vlada. Komesar Han  prisustvuje nizu pratećih događaja, uključujući sastanak ministara spoljnih poslova, Foruma mladih EU i Zapadnog Balkana, biznis foruma i foruma civilnog društva, na kojima će održati uvodne govore. Komesarka Bulc će učestvovati u sastancima o ekonomskom razvoju zajedno sa ministrima saobraćaja, dok će sa Mogerini i Hanom prisustvovati ceremoniji potpisivanja Ugovora o saobraćajnoj zajednici.

Suština i cilj Berlinskog procesa i inicijative nemačke kancelarke Angele Merkel je stabilnost, ekonomski prosperitet i evropski put regiona, kroz jačanje regionalne saradnje, kao osnove procesa stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji i regionalni razvoj realizacijom sasvim konkretnih zajedničkih infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*