EU protiv zahtjeva RS, Crnadak predlaže kompromis

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Trstu da uslovi koje je postavila Vlada Republike Srpske (RS), a koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora o transportnoj zajednici i na izdavanje garancija da transportna preduzeća neće imati pristup željeznicama u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja, nisu prihvatljivi za Evropsku uniju.

Han je to izjavio tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, pred početak Samita o Zapadnom Balkanu. Glavna tema sastanka bilo je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Crnadak je, kako se navodi, istakao da transportna zajednica ima ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu i region, te da BiH ne želi da budu ugroženi projekti i grant sredstva koji bi mogli biti odobreni na Samitu u Trstu.

On je naglasio da je protivljenje Vlade Republike Srpske potpisivanju Ugovora nelogično, jer ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regiona, zašto ne bi bila korisna i za RS.

Šef bh. diplomatije još jednom je pozvao Vladu RS da prihvati transportnu zajednicu, jer bi njeno odbijanje vodilo Republiku Srpsku u izolaciju i nanijelo joj ogromnu finansijsku štetu.

Crnadak smatra da je kompromisno rješenje koje može dovesti do potpisivanja Ugovora danas u Trstu da, uz usvajanje teksta Ugovora o osnivanju transportne zajednice, Vijeće ministara BiH usvoji i zaključak kojim se definiše da će ministri zaduženi za transport u Vijeću ministara BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH koordinisati i usaglašeno djelovati tokom implementacije Ugovora o transportnoj zajednici, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Ostali komentari izneseni u zaključcima Vlade Republike Srpske uzeli bi se u razmatranje naknadno, stoji u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*