UN: Do 2020. godine život u Gazi neće biti moguć

Sve prognoze za razvoj situacije u Gazi su pogoršane, a stanje ubrzano postaje još teže, saopštili su Ujedinjeni narodi (UN). Tim UN-a za okupiranu Palestinsku teritoriju objavio je izvještaj o socio-ekonomskom statusu deset godina nakon što je Hamas preuzeo vlast u tom području.

Bruto društveni proizvod u Gazi je smanjen, zdravstvena zaštita sve lošija, a potrebe za klinikama, ljekarima i bolnicama nisu zadovoljene, rečeno je iz UN-a.

Prema izvještaju, Gaza će do 2020. godine postati područje na kojem život neće biti moguć.

Zahvaljujući misiji UN-a obrazovanje i dalje funkcioniše, ali učenici nemaju dovoljan broj časova.

Infrastruktura se ne obnavlja dinamikom koja je neophodna. Dramatična situacija je u i oblasti vodosnadbijevanja.

Međutim, najgore stanje je u području isporuke električne energije, tvrdi UN, navodeći kako je nema dovoljno osim za nekoliko sati dnevno. Taj problem najviše utiče na pogoršanje uslova života.

“Gaza se ne razvija, naprotiv, trend je suprotan i to mnogo brže nego smo ranije mislili”, rekao je Robert Pajper, koordinator UNRWA, Agencije UN-a za pomoć Palestini.

Izvještaj UN-a poziva Palestinsku upravu, Hamas, Izrael i međunarodnu zajednicu da preduzmu mjere kako bi se taj trend promijenio.

“Gaza ne smije postati još više izolovana i očajna, jer to vodi eskalaciji i sprečava unutarpalestinsko pomirenje”, rekao je Pajper.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*