Solak: Najveće štete od posljednjih poplava u TK i Ze-Do kantonu

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je novinarima u Sarajevu da su padavine, koje su počele 4. augusta, uzrokovale velike štete u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) i Tuzlanskom kantonu (TK), dok u drugim kantonima, iako je bilo padavina, nisu uzrokovane štete.

On je istakao da je Vlada Federacije BiH danas proglasila stanje prirodne nepogode, a da su se pripadnici civilne zaštite od početka nalazili na terenu i pomagali stanovništvu pri evakuacijama.

Pojasnio je da su danas radili na raščišćavanju i osposobljavanju puteva i objekata, a da je nateža situacija u poplavljenim područjima općina Zenica, Žepče i Usora, kada je riječ o ZDK-u, te u općinama Gračanica, Lukavac, Banovići, Tuzla, Srebrenik, Živinice Gradačac i Kalesija, kada je u pitanju TK. 

Solak je naveo da je privremena saobraćajnica koja je izgrađena s magistralnog puta M-17 prema Željeznom Polju u prekidu i da su sve snage  upućene kako bi bila osposobljena.

On je dodao da je nakon majskih poplava napravljen alternativni put preko brda do Željeznog Polja koji je trenutnmo u funkciji.

– U mjesnoj zajednici Donji Bradići, općina Maglaj, aktivirano je klizište koje ugrožava put prema Maglaju i zatražili smo angažovanje inžinjerijske jedinice Oružanih snaga BiH, kako bi ovaj put raščistili – rekao je Solak.

Naglasio je da su općine Lukavac i Gračanica jučer skoro potpuno bile pod vodom, te da su vršene evakuacije stanovništva, ali da životno ugroženih nije bilo.

Solak je precizirao da je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda na području Majevice jučer palo oko 150 litara kiše  po metru kvadratnom, te da se prvi put izlila rijeka Jala u Tuzli , a također se izlila i rijeka Tinja, te probila sve nasipe i poplavila područja koja su bila prilično obnovljena nakon majskih poplava.

On je rekao da se situacija sada prillično smirila i da su se rijeke vratile u korita ostavljajući za sobom mulj, blato i drugi materijal.

– Veoma je važno naglasiti da nismo imali povrijeđenih i stradalih zbog brzog i efikasnog odgovora civilne zaštite, policije, vatrogasaca i svih ostali. Sve službe civilne zaštite su na terenu i nadamo se da će večeras svi putevi u TK-u i ZDK-u biti osposobljeni – zaključio je Solak.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*