Nova runda pregovora o Siriji završena “bez pomaka”

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura izjavio je kako bi osma runda sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi trebala početi početkom septembra i da je plan da suprotstavljene strane sjednu za stol u istoj prostoriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravo je završena sedam runda mirovnih pregovora u Ženevi, a Mistura je narednu rundu najavio za početak septembra i pozvao režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i delegaciju opozicije da u narednoj rundi pristupe direktnim pregovorima i političkoj tranziciji u Siriji.

Mistura je kazao kako sve strane moraju zauzeti precizne stavove o osnovnim pitanjima sirijske krize i najavio je da će izvršiti dodatni pritisak da u narednoj rundi budu direktni razgovori, a ne odvojeni sastanci sa moderatorima, što je bio slučaj do sada.

“Od strane sirijskog režima do sada nismo vidjeli nikakve naznake za spremnost da se pregovara o političkoj tranziciji. Pozivam ih da u narednoj rundi pređeno i na tu temu“, kazao je Mistura.

Prethodna runda pregovora vođena je u Ženevo u protekla četiri dana, a delegacije sirijskog režima i opozicije imale su odvojene sastanke sa delegacijom UN-a.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*