U Živinicama 100 ha, a u Doboj istoku 500 ha poljoprivrednog zemljišta pod vodom

Prema jutrošnjem izvještaju iz Kantonalne uprave CZ Tuzla u Čeliću se voda povukla, a u Srebreniku je prijavljeno 55 klizišta.

Voda se sa poplavljenog područja u Čeliću povukla u korito, a od ukupno 250 objekata zahvaćenih poplavama izvršena je evakuacija oko 110 osoba koji se nalaze kod rodbine i prijatelja.Oštećeno je sedam mostova i veliki broj lokalnih puteva.

Na području općine Srebrenik prijavljeno 55 klizišta. Nivo Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 1,80 m. U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići, put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu, most za Ljenobud je skoro neupotrebljiv.

Nivo Spreče na području Gračanice stagnira. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju.Izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva, iz Miričine 10 porodica, iz MZ Orahovica tri porodice u izbjegličko naselje. Trenutno je oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom.

U Živinicama se rijeka Spreča izlila iz korita.  Pod vodom oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta u Živinicama. U poplavama u Doboj Istoku oštećeno više od 50 mostova na lokalnim vodotocima. Pod vodom je i oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Magistralni put Tuzla-Doboj je prohodan. Magistralni put M4 Tuzla-Doboj u mjestu Stanić Rijeka je pušten u promet. U odbrani od poplava angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo. U Kalesija je još uvijek zatvoren lokalni put Kalesija-Gojčin.

Poplavama su u općini Lukavac uništena dva mosta u Gnojnici. Uništen je put prema deponiji tako da je otežan odvoz smeća. Prijavljena su dva nova klizišta. Vodostaj je na HA Modrac u 7 sati jutros iznosio 200,61 m.n.m. koji je u odnosu na jučerašnji dan viši za 9 cm.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*