Muslimani u znak protesta klanjaju ispred ulaza u džamiju Al-Aksa

Nakon oružanog sukoba u petak izraelske vlasti zatvorile su kompleks džamije, a danas su ulazi jednog od najsvetijih mjesta u islamu ponovo otvoreni za vjernike i posjete, ali uz detektore metala i videonadzor.
Detektori su postavljeni na tri ulaza, dok su ostali zatvoreni.
Čelnici džamije pozvali su vjernike da ne prolaze kroz detektore jer se njihovim postavljanjem krši delikatna ravnoteža između molitve i prava na posjećivanje svetih mjesta.
Stoga su vjernici snimljeni dok u znak protesta klanjaju na ulici ispred ulaza u Stari grad.
“Izraelci su prouzrokovali naš protest jer ne žele da se ljudi okupljaju oko Al-Akse, a pritom skrivaju svoje namjere. Neće im uspjeti. Vratit ćemo se i za vrijeme sljedećeg namaza i namaza poslije njega. Bit će to početak palestinske pobune”, kazao je Mustafa Barghouti, lider Palestinske nacionalne inicijative.
Kako javljaju agencije, izraelske snage su jučer napadale vjernike te ih je 18 povrijeđeno, a četiri Palestinca su uhapšena.
Unutar džamije su vršeni pretresi te polomljeni mehanizmi za zaključavanje ladica i sefova pod izgovorom provođenja inspekcije, objavilo je palestinsko Društvo crvenog polumjeseca.
Dva izraelska policajca su preminula nakon što su na njih u petak pucali palestinski napadači kod džamije, a potom su i oni ubijeni.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*