Njemačka: Zlostavljano više od 540 dječaka iz katoličkog hora

Najmanje 547 dječaka iz čuvenog njemačkog katoličkog školskog hora bilo je seksualno i fizički zlostavljano, objavljeno je u izvještaju istražitelja.Ovo je jedan od najvećih skandala tog tipa u Njemačkoj, javlja AFP.

“Regensburger Domspatzen“ hiljadu godina star hor iz Bavarije prvi put je 2010. godine povezan s pedofilijom i seksualnim zlostavljanjem.

Mnoge žrtve se sjećaju vremena u školskom horu u Regensburgu kao „najgoreg vremena u životu, kada su vladali strah, nasilje i bespomoćnost“. To je izjavio advokat Ulrich Weber, koji je prije dvije godine dobio zaduženje da istraži slučajeve.

Riječ je o periodu od 1945. godine do devedesetih prošlog vijeka. On je utvrdio da je bilo 67 slučajeva seksualnog zlostavljanja i 500 slučajeva fizičkog nasilja. To je gotovo dvostruko veći broj nego što su utvrdila ranija istraživanja.

Weber navodi da je broj žrtava i veći, vjerovatno oko 700, ali nije mogao sa svima obaviti razgovore. On je djelomično krivio tadašnjeg šefa hora Georga Ratzingera, starijeg brata bivšeg pape Benedicta XVI, zbog šutnje o nasilju.

Prema riječima istražitelja, identificirano je 49 izvršitelja nasilja koji će biti krivično gonjeni. Žrtve kojima je upućeno izvinjenje dobit će oko 20.000 eura odštete.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*