Borci ispred Vlade FBiH: Ostajemo istrajni u zahtjevima

Više od mjesec i po grupa demobilisanih boraca Armije RBiH boravi ispred Vlade FBiH. Svojim danonoćnim prisustvom u neuslovnim uvjetima iskazuju nezadovoljstvo stanjem boračke populacije, te zahtjevaju da se pravedno raspodjeljuju prava koja se odnose na ovu populaciju.

Podsjećamo, jedan njihovih od osnovnih zahtjeva prema Ministarstva boraca i invalida FBiH jeste da se za nezaposlene borce obezbijede dodatne novčane naknade i da se u red dovede oblast boračkih udruženja u FBiH.

Okupljeni borci kažu da su prevareni od strane Vlade FBiH, te da će biti istrajni u svojim zahtjevima.

Bakir Husak, demobilisani borac iz Gornjeg Vakufa za N1 kaže: “Došli smo ovdje 12. juna zajedno s ostalim demobilisanim borcima. 7. jula je došla obavijest da svi demobilisani borci koji su na birou da će od 9. jula imati na računu imati 225 KM. Mi smo kao borci iz Gornjeg Vakufa to prihvatili. Međutim, ministar Bukvarević je na sastanku u Bugojnu rekao da mi pravimo socijalni program. Ja pitam ministra Bukvarevića koji socijalni program jer su svi demobilisani borci ista kategorija – na birou smo svi, preživljavamo kako preživljavamo. Ostajemo ovdje dok ne ostvarimo svoja prava.”

Husak je pozvao svoje sugrađane da ih podrže u njihovim zahtjevima, te se zahvalio građanima Sarajeva koji im pružaju podršku, prije svega u uručivanju hrane i pića.

Povodom boračkih zahtjeva se još jednom oglasio premijer FBiH. O zahtjevu za dodatnim novčanim naknadama za nezaposlene borce je rekao: “Federacija BiH daje 650 miliona KM, to je maksimalno. Primarni prihod Federacije je 1 950 000 0 – znači trećina ide za borce. To je najveći procenat jednog budžeta na svijetu koji ide za tu kategoriju. Znači mi možemo samo preraspojedljivati ovih 650 miliona KM.”

Fadil Novalić tvrdi da Vlada FBiH želi i ima hrabrosti urediti pitanje boračkih prava.

“Mišljenja smo da Sporazum koji smo potpisali garantira preraspojedlu prava. Postoje pregovori s ovom populacijom, a ministar Bukvarević radi svaki dan. Stoji činjenica da su od njihova četiri zahtjeva, dva ispunjiva – o registru i reprezentativnosti, a dva nisu jer traže novih 760 miliona KM. Društvo to ne može podnijeti jer bi to bio kraj Federacije.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*